IZRAVAN IZLAZ NA OTVORENO MORE

Sloveniju ne zaustavlja RH, već međunarodno pravo

08.01.2009 u 13:21

Bionic
Reading

Dr. Davor Vidas izjavio je da je Hrvatsku na putu prema članstvu u EU politički blokirala Slovenija, dok je Sloveniju na putu prema "izravnom teritorijalnom izlazu na otvoreno more" zaustavilo međunarodno pravo, a ne Hrvatska

ZAGREB - Ugledni međunarodni stručnjak za pravo mora izjavio je to danas Hini, zamoljen za komentar u povodu nedavnih izjava, među ostalim o "povijesnim razlozima" i "moralnom pravu" Slovenije na "pristup", odnosno "teritorijalni izlaz" na otvoreno more.

"Hrvatska može imati i povijesne i geografske i kulturne razloge, pa i moralno i razno drugo 'pravo' smatrati se dijelom Europe - no da bi postala članicom Europske unije, mora ispuniti uvjete zadane za prijam u članstvo. Njezino napredovanje u pregovorima za članstvo u EU je sada blokirano na način koji nema uporišta u uvjetima za članstvo", tvrdi Vidas.

"Slovenija ima morsku obalu, no da bi ostvarila (moralno ili kakvo drugo) pravo na 'izravni teritorijalni izlaz' na otvoreno more, morala bi ispuniti uvjete postavljene temeljnim odredbama međunarodnog prava, odnosno Konvencijom UN-a o pravu mora. Za sada je takvo njezino 'napredovanje' prema otvorenom moru zaustavljeno važećim međunarodnim pravom", rekao je.

Kako objašnjava, riječ je o dvjema bitno drukčijim razinama, pa se ne može sada govoriti o nalaženju nekog "kompromisna rješenja", kojim bi se zaobilazilo međunarodno pravo. Zato je daljnji put za rješenje onaj koji je već zacrtan dogovorom premijera Sanadera i Janše na Bledu, u kolovozu 2007., o iznošenju graničnog spora pred Međunarodni sud u Haagu, izjavio je.

Naglašava da Hrvatska i Slovenija, sve kad bi i htjele, uopće ne mogu postići valjani "kompromis" po kojem bi se slovensko teritorijalno more protezalo izvan 12 nautičkih milja, a što bi bilo potrebno da Slovenija "izravno teritorijalno izađe" do točke 5 iz Osimskog ugovora, odnosno "otvorenog mora".

"Tko god priželjkivao takav 'kompromis', mora biti svjestan da bi to bilo u izravnoj suprotnosti međunarodnom pravu, a koje obvezuje i Hrvatsku i Sloveniju, i kojeg one ne mogu same među sobom mijenjati", tvrdi Vidas.

Dodaje da je "izravni teritorijalni izlaz" tj. dodir s otvorenim morem bitno drukčija kategorija od pristupa Slovenije otvorenom moru, na koji ona, kao i svaka druga država, ima pravo.

"To pitanje, međutim, nije moguće ograničiti na odnose Hrvatske i Slovenije. U skladu s međunarodnom regulacijom, koju je i Slovenija supredložila, izlazni smjer za brodove iz Tršćanskog zaljeva - i luke Kopar - do otvorenog mora vodi s druge strane Osimske granice, kroz talijansko teritorijalno more. Zato Slovenija eventualnu dodatnu regulaciju svojeg pristupa otvorenom moru treba dogovarati i s Italijom, jer je riječ o pitanju što ga ne može riješiti samo s Hrvatskom - a svakako ne kao teritorijalno pitanje, u sklopu razgraničenja među dvjema državama na moru", izjavio je Vidas.