DOMIŠLJATE STUDENTICE

Kirurške maske dopuštene na egipatskim sveučilištima

10.01.2010 u 18:11

Bionic
Reading

Veći broj egipatskih studentica na sveučilištu u Kairu počeo je nositi kirurške maske kako bi zaobišle vladinu zabranu potpunog pokrivanja lica na ispitima, izvijestio je u nedjelju egipatski dnevni list al Masry al Yowm

Mohamed Saleh, dekan jednog od fakulteta kairskog sveučilišta, u subotu je provjeravao sobe gdje su se održavali ispiti kako bi bio siguran da se zabrana poštuje i naložio da se izuzmu testovi žena koje su došle pokrivenih lica. On je, međutim nekim studentima dopustio da na licima nose kirurške maske, izvijestio je list.

'Svim studentima pokrivenih lica tijekom ispita uzet će se papiri i bit će postupano kao da su varali', rekao je Saleh, prenio je list.

Vlada, odnosno ministarstvo obrazovanja, zabranu je donijela u listopadu obrazloživši je slučajevima u kojima su se i studenti i studentice pokrivenih lica predstavljali kao drugi kandidati. Analitičari kao pravi razlog ističu zabrinutost egipatske vlade zbog širenja islamističkih tendencija i pokušaja suzbijanja rastućeg utjecaja strogog vehabijskog pristupa vjeri koji potječe iz Saudijske Arabije.