RUPERT HAMER

U Afganistanu poginuo novinar 'Sunday Mirrora'

10.01.2010 u 16:05

Bionic
Reading

Novinar britanskog lista 'Sunday Mirror' Rupert Hamer, jedan američki marinac i afganistanski vojnik, ubijeni su u eksploziji u Afganistanu, objavilo je u nedjelju britansko ministarstvo obrane

U priopćenju ministarstva stoji kako su 39-godišnji izvjestitelj Rupert Hamer i 43-godišnji fotograf Philip Coburn u pratnji ophodnje američkih marinaca u subotu naletjeli na improviziranu bombu u blizini afganistanskog grada Nave u pokrajini Helmand. Coburn je ozlijeđen.

Britanski mediji pišu kako je Hamer prvi britanski novinar koji je poginuo u Afganistanu, a osamnaesti novinar koji je od 11. rujna poginuo u Afganistanu. On je istodobno drugi strani novinar koji je u toj zemlji poginuo u zadnja dva tjedna. 30. prosinca u Kandaharu je poginula kanadska novinarka Michelle Lang.

Britanski premijer Gordon Brown izrazio je sućut i žaljenje zbog tragičnog događaja, kazavši kako su 'hrabrost, vještina i posvećenost izvještavanju s prve crte fronte bili od iznimne važnosti' te su 'svijetu omogućile da vidi i čita o našim vojnicima herojima'. Hamer je bio ratni izvjestitelj koji je pratio sukobe u Iraku, u središnjoj Aziji i na Bliskome istoku.