SKANDAL U SJEVERNOJ IRSKOJ

Premijerova supruga pod ostavkom

10.01.2010 u 07:57

Bionic
Reading

Supruga sjevernoirskog premijera Petera Robinsona koja je u središtu velikog političkog skandala, morat će idućeg tjedna otići sa zastupničke dužnosti, doznaje se u subotu od njezine stranke, a budućnost njezina muža sve je nesigurnija

Iris Robinson (60), optuženu za financijske malverzacije pošto je 40 godina mlađem ljubavniku pomogla da otvori bar, Demokratska unionistička stranka (DUP) natjerat će da podnese ostavku na mjesto zastupnice u londonskom parlamentu i u sjevernoirskoj skupštini, po izvorima iz te stranke, kako su prenijeli BBC i agencija Associated Press.

'O tome nema sumnje, ona mora otići i to odmah. Nemamo baš nikakva razumijevanja za stanje u kojem se našla', rekao je anonimni izvor.

Po tom izvoru, čelnici protestantske stranke sastat će se u ponedjeljak kako bi odlučili tko će ju zamijeniti u skupštini u Belfastu i na parlamentarnim izborima koji će se održati za pet mjeseci.

Robinson se pokušala ubiti u ožujku 2009. pošto je mužu priznala da ga je prevarila, nakon čega je pala u depresiju. Koncem prosinca najavila je odlazak iz londonskog parlamenta. No tada je još mislila da će ostati u sjevernoirskom parlamentu do sljedećih izbora.

Peter Robinson se i sam u subotu našao pod pritiskom svoje stranke. Blizak suradnik velečasnog Iana Paisleyja, utemeljitelja DUP-a kojega je Robinson u lipnju 2008. zamijenio na premijerskoj dužnosti, pozvao ga je da dade ostavku.
Sjevernoirski premijer smatra se glavnom osobom u mirovnom procesu, pa je afera njegove supruge izazvala strahovanja da bi Shin Fein, politički izdanak rasformirane Irske revolucionarne armije (IRA), mogao izvući korist iz ove situacije.

Eventualna ostavka premijera gurnula bi u novu krizu vladu poluautonomne pokrajine u kojoj protestantski unionisti i katolički separatisti dijele vlast od svibnja 2007. na temelju mirovnog ugovora iz 1998., ocjenjuju analitičari.