MESIĆ NA KOSOVU

'Moj posjet nije uperen ni protiv koga'

08.01.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je u petak stigao u službeni posjet Kosovu, u govoru pred zastupnicima u kosovskom parlamentu naglasio je kako njegov posjet nije izraz protivljenja nikome, nego da dolazi kao prijatelj.

"Moj posjet Kosovu nije uperen ni protiv koga. On je isključivo u ulozi jačanja naših bilaterlanih odnosa, ali i stabilnosti i sigurnosti u cijeloj regiji", naglasio je hrvatski predsjednik.

Nakon razgovora kosovskog predsjednika Kosova Famtira Sejdiua i hrvatskog predsjednika Mesića, predsjednik Sejdiu uručio je Mesiću Zlatnu medalju neovisnosti Kosova za njegov izvanredni doprinos neovisnosti i razvitku Kosova.

"Došao sam na Kosovo kao prijatelj mlade države, ali i svih njezinih gradana, i Kosovara, i Srba. Ponavljam, i Kosovara i Srba", rekao je Mesić na početku svoga obraćanja zastupnicima kosovskog parlamenta.

"Kosovski građani srpske nacionalnosti jučer su proslavili Božić. Ja ću upravo ovo mjesto iskoristiti da bih im čestitao taj veliki blagdan, tradicionalnim 'Hristos se rodi'. Krajnje je vrijeme da se shvati na svim stranama, da je budućnost u zajedništvu i suradnji, u uzajamnmom pomaganju", rekao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik podsjetio da dolazi na Kosovo u vrijeme kada se ta mlada država mukotrpno probija na međunarodnu scenu i traži svoje mjesto u svijetu.

To mjesto Kosovu pripada, naglasio je Mesić, podsjećajući na pravo svakog naroda na samoodređenje i na odlučivanje o vlastitoj sudbini.

Jasno je da se Srbija teško miri s time što je izgubila dio koji je ne samo u posljednjih nepunih stotinu godina bio u njeziom sastavu, nego je i nerazdvojeno vezan uz njezine povijesne korijene, podsjetio je Mesić, dodavši kako mu je stoga jasno da je Srbiji teško donijeti odluku o priznavanju Kosova.

Hrvatski je predsjednik ustvrdio da će Srbija, iako ne mora priznati Kosovo, prije ili kasnije zbog Srba koji ondje žive morati izgraditi način suživota s Kosovom.

On smatra kako bi bilo dobro da se kosovskim Srbima "prestane sugerirati" da odbijaju suradnju s kosovskim vlastima i da bojkotiraju izbore na Kosovu, jer tako sebi uskraćuju pravo odlučivanja o tome kako će živjeti.

"Bilo bi dobro i da se prestane pothranjivati nerealne snove o tome kako nije još sve završeno, kako se kotač povijesti može vratiti natrag, a to se ne može", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik poručio je kosovskim parlamentarcima da će ujedinjena Europa učiniti smiješnima probleme koji danas izgledaju nerješivo.

Govoreći u kosovskom parlamentu, Mesić je kazao da Hrvatska ne gubi iz vida ni suradnju sa Srbijom i da je vrlo zainteresirana za daljnje razvijanje tih odnosa.

On međutim smatra da Hrvatska ne može dopustiti da njezini odnosi s nekom zemljom budu taoci odnosa s drugom zemljom.

Hrvatska neće pristati, poručio je Mesić, "da bilo koja zemlja na nama 'trenira strogoću' zbog toga što smo povukli logičan, jedini moguć potez, što smo priznali neovisno Kosovo i što s takvim Kosovom želimo surađivati".

Ukazao je na potrebu suradnje samostalnih država i zajedničkog rješavanja problema, kao i zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja.

Republika Hrvaska dosljedno se zauzimala za regionalnu suradnju i pružala ruku suradnju prema susjedima, podsjetio je Mesić, dodajući da se ne može graditi budućnost opterećen onim što je bilo jučer.

"U službi te budućnosti ja sam danas ovdje u Prištini, glavnome gradu Kosova", rekao je Mesić i dodao kako je došao kako bi pozvao na građenje što boljih odnosa između Hrvatske i Kosova.

Mesić je pozvao i na obnovu regionalne suradnje "u službi jačanja stabilnosti u regiji i u službi pripremanja svih zemalja regije za ulazak u ujedinjenu Europu".

"To vrijedi i za Republiku Kosovo, ma kako se to možda čini dalekim", naglasio je hrvatski predsjednik u govoru pred zastupnicima kosovskog parlamenta.

Obraćajući se novinarima nakon susreta s predsjednikom Sejdiuom, Mesić je hrvatsko-kosovske odnose ocijenio dobrima.

"Moji današnji posjet Kosovu, prvi posjet jednog hrvatskog predsjednika neovisnom Kosovu, četvrta je stepenica u građenju temelja naše buduće suradnje. Najprije smo priznali neovinost Kosova, zatim smo uspostavili diplomatske odnose, potom u Prištini postavili hrvatskog veleposlanika i sada sam ja kao najviši predstavnik Republike Hrvatske došao u službeni posjet. Temelji su tu i na njima sada treba graditi budućnost", rekao je Mesić.

Mesić je pozvao i druge zemlje da priznaju Kosovo, jer smatra da je na taj način lakše organizirati i međunarodnu suradnju.

Komentirajući nedavnu tužbu Srbije protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ), Mesić kazao da je Hrvatska tužila Srbiju zbog genocida u vrijeme kada su rane bile sasvim vidljive.

Svima je poznato, rekao je Mesić, da tenkovi iz Zagreba nisu išli prema Beogradu, dok su srpski tenkovi ušli u Hrvatsku, razarali Vukovar i druge gradove. Hrvatska vojska nije razorila nijednu kuću, nije ubila nijednog civila u Srbiji i nije prelazila hrvatsku granicu, podsjetio je Mesić.

On smatra da srbijanska tužba predstavlja pokušaj uspostavljanja ravnoteže nakon što je Hrvatska podigla tužbu protiv Srbije za genodid, ali da Srbija u tome neće uspjeti.

"Mi priznajemo da je i na strani Hrvatske bilo ratnih zločina", podsjetio je hrvatski predsjednik, naglasivši kako je potrebna individualizacija krivnje.

Mesić se u obraćanju novinarima u Prištini osvrnuo i na vizni režim EU, kazavši kako je Bosni i Hercegovini i Kosovu nanešena nepravda jer njihovim građanima nisu ukinute vize.

"Što se Hrvatske tiče, mi bismo htjeli i nastojat ćemo da svi u regiji dobiju isti standard kad je vizni režim u pitanju", poručio je hrvatski predsjednik.

Mesić je pozvao kosovskog predsjednika Sejdiua u službeni posjet Hrvatskoj.

Sejdiu je izrazio zahvalnost Mesiću i Hrvatskoj za snažnu podršku Republici Kosovo i njezinim građanima.

Mesić će se tijekom dana susresti s drugim kosovskim dužnosnicima, posjetiti kontigent hrvatskih vojnika u sklopu KFOR-a u kompleksu Bondsteel kod Uroševca, sastati se s predstavniciam hrvatske zajednice u Janjevu i sudjelovati u razgovorima hrvatskih i kosovskih poduzetnika.