Svijet LIBERALIZACIJA

Česi dekriminalizirali heroin!

Od 1. siječnja 2010. godine nove kvote u Češkoj omogućavaju posjedovanje, primjerice, do 15 grama marihuane ili 1,5 grama heroina bez kaznenog gonjenja

Svi koji posjeduju manje od tih količina moći će biti prekršajno kažnjeni, ali i samo upozoreni od policije, piše Novi list

Pogodak u Portugalu

Dekriminalizacija u Portugalu je prema istraživanjima ispala pun pogodak. Stopa korištenja droge je pala, a mladi je manje koriste. Pao je i broj novih ovisnika, a porastao ukupan broj postojećih ovisnika na liječenju. Priče o zastrašivanju da će postati narkomanska meka i odredište narkoturizma nisu se obistinile, kao ni strah od porasta broja ovisnika. Smrtnost od droge je u pet godina prepolovljena što je bio i glavni cilj mjere.

Riječ je zapravo samo o pojašnjenju već postojećih propisa koji su prije koristili nejasan naziv 'mala količina' kao granicu između prekršaja i kaznenog djela.

Za razliku od Hrvatske gdje jednu trećinu zatvorske populacije čine ovisnici, dakle bolesni ljudi, i gdje 70-80 posto svih kaznenih predmeta za posjedovanje završi osuđujućom presudom, u Češkoj je čak 87 posto kaznenih djela povezano uz prodaju ili proizvodnju droge, a samo 13 posto uz posjedovanje, prema statistici Nacionalnog tima za droge (NTD).

Češke vlasti ističu da su novi propisi u skladu s europskim normama, ali u stvari su znatno liberalniji od većine susjednih zemalja.

Prema European Legal Database on Drugs (ELDD), Slovačka posjedovanje definira kao više od trostruke doze bilo koje droge, dok su češki propisi 15 puta veći od te granice.

Dopuštene količine u Češkoj

1. Marihuana – do 15 grama
2. Heroin – do 1,5 grama
3. Kokain – do 1 gram
4. Metamfetamin – do 2 grama
5. Amfetamin – do 2 grama
6. Ecstasy – do 4 tablete
7. Hašiš – do 5 grama
8. Halucinogene gljive – do 40 komada
9. LSD – do 5 tableta 

U Mađarskoj svatko tko posjeduje bilo koju količinu droga može dobiti pet godina zatvora, što je gore nego u Hrvatskoj gdje pušenje marihuane može značiti tri godine zatvora.

Mađari
doduše ovisnike kažnjavaju blaže, ali svejedno mogu dobiti godinu dana zatvora. Čak i Nizozemska, poznata po svom liberalnom stavu prema drogama, uz obavezne kafiće gdje se prodaje marihuana, jasno naglašava razliku između lakih i teških droga.

Nizozemci također ograničavaju posjedovanje marihuane na pet grama i bilo koje teške droge na pola grama, što je tek trećina čeških granica.

Češka se u dekriminalizaciju upustila smatrajući da je tretiranje ovisnosti javnozdravstveni problem, a ne problem pravosudnog sustava pa tako Michal Hammer, glasnogovornik Nacionalnog tima za drogu kaže:

– Ako osoba posjeduje drogu za vlastite potrebe, ili je ovisnik i treba svoju dnevnu dozu, kazneno gonjenje te osobe ne rješava problem ovisnosti u cjelini.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još