Svijet U VODAMA ANTARKTIKE

Japanski kitolovci potopili katamaran eko-aktivista

Superbrzi katamaran australskih aktivista za zaštitu kitova koji presreće i ometa japanske kitolovce uništen je u okršaju s japanskim zaštitnim brodom u vodama Antarktike, priopćili su aktivisti u srijedu

Šestero članova posade broda Adyja Gila spašeno je, ističe u priopćenju organizacija za zaštitu života u moru Sea Sheperd.

"Čini se da Ady Gil tone i da su izgledi za njegovo spašavanje veoma mali", dodaje organizacija koja kaže da je snimila "ničim izazvan" napad zaštitnog broda koji prati japansku flotu kitolovaca, javlja AFP.

"Shonan Maru 2 naglo je krenuo prema Adyju Gilu i udario ga, gotovo ga prepolovivši", dodaje se u tekstu. "Uvjereni smo da je napad bio namjeran", izjavio je Jeff Hansen, direktor australskog ogranka Sea Sheperda.

Nešto ranije, u srijedu, posada Adyja Gila, koju zovu ekološkim gusarima, bacila je smrdljive bombe na japanskog kitolovca.

Ady Gil, ultrarmoderni trimaran futurističkog izgleda, izrađen od karbonskih vlakana koji postiže brzinu od 93 km/h, presreće japanske kitolovce pri izlasku u lov. To je najnoviji brod iz flote Sea Sheperda, vrijedan milijun i pol australskih dolara (sedam milijuna kuna). Zbog materijala izrade i boje teško je uhvatljiv radarima, ali je vidljiv iz izviđačkih zrakoplova o čemu upravo traje žestoka polemika u Australiji.

Naime, dio australskih parlamentarnih zastupnika traži da vlada blokira "špijunske letove" japanskih izviđačkih zrakoplova koji polijeću s australskog teritorija.

"Umjesto da australska vlada pošalje brodovlje koje bi nadgledalo kitolovce, Japanci koriste australsko tlo da nadgledaju one koji kitove štite. Japanski kitolovci, otpadnici od zakona, čine što hoće u australskim antarktičkim teritorijalnim vodama", rekao je šef australskih zelenih Bob Brown, prenosi Reuters.

Japanski kitolovac potopio je Ady GilAktivisti za zaštitu okoliša optužuju premijera Kevina Rudda da ne želi sukob s Japanom kako ne bi ugrozio bogatu vanjskotrgovinsku razmjenu dviju zemalja. Japan je prvi australski izvozni partner, a trgovinska bilanca iznosila je 2008. godine 58 milijardi dolara, s velikim suficitom na australskoj strani.

Komercijalni lov na kitove zabranjen je međunarodnim zakonima 1986. godine, a Japan te sisavce lovi pod izlikom znanstvenog istraživanja.

Lov na kitove dio je japanske tradicije i većina stanovnika, iako ne jede redovito njihovo meso, potpuno je ravnodušna na optužbe da je kitolov okrutan.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još