KINA PROTIV SANKCIJA

'Treba više strpljenja za Iran'

05.01.2010 u 21:28

Bionic
Reading

Kineski veleposlanik pri UN-u izjavio je u utorak da Peking nije spreman trenutačno podržati nove sankcije protiv Irana, na koje pozivaju zapadne sile, te da za to pitanje treba 'više vremena i strpljenja'

'Ovo nije pravo vrijeme ili pravi trenutak za sankcije jer se još uvijek poduzimaju diplomatski napori', rekao je novinarima veleposlanik Zhang Yesui.

Po njegovim riječima, visoki dužnosnici ministarstava vanjskih poslova Kine, Rusije, SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke sastat će se kasnije ovog mjeseca kako bi razmotrili iranski nuklearni program. Zapadne sile vjeruju da Teheran želi razviti atomsko oružje, a ne proizvesti električnu energiju.

'Napori koji se poduzimaju u diplomatskim pregovorima o iranskom nuklearnom pitanju trebaju još vremena i strpljenja', kazao je Zhang čija zemlja ovoga mjeseca obnaša rotirajuće predsjedništvo Vijeća sigurnosti UN-a.

'Još uvijek ima prostora za pokušaj prevladavanja razlika i za nalaženje rješenja kroz diplomatske napore', izjavio je kineski veleposlanik pri UN-u.