ONLINE FRONT

Internetski rat Izraelaca i Palestinaca

07.01.2009 u 14:10

Bionic
Reading

Osim borbi u pojasu Gaze, između Izraelaca i Palestinaca vodi se i virtualni rat na internetu, prenosi u srijedu izraelski dnevni list Haaretz


Stručnjaci za promidžbu obiju strana vješto se koriste internetskim alatom u koji spadaju Twitter, Facebook, Youtube i blogovi.

Osim službenih ureda za odnose s javnošću, danonoćno su aktivni i volonteri koji izražavaju svoja stajališta o sukobu te izvještavaju o prilikama na terenu, prenosi Haaretz.

Glavno oružje u toj neslužbenoj kampanji je Twitter, usluga koja internetskim korisnicima omogućuje pisanje kratkih tekstova od najviše 140 znakova koji se dalje mogu slati na različite načine, uključujući i mobitelom.
Izraelski konzul za medije i odnose s javnošću u New Yorku David Saranga otišao je korak dalje kada je putem Twittera održao konferenciju za novinare.

Unatoč inovativnom pristupu, taj je postupak izazvao određene kritike. Tako ew York Times prenosi komentar novinarke MSNBC-a Rachel Madow, koja je sarkastično komentirala kako je to pokušaj izraelske vlade da u 140 znakova objasni sukob o kojem su napisane stotine knjiga, a novinari ga teškom mukom pokušavaju opisati u 2000 riječi.

I palestinska strana koristi se svim prednostima Twittera. Među ostalim, Palestinci su otvorili account pod nazivom GazaNews na kojem objavljuju izvješća s terena i protuizraelske videoisječke.
Od početka akcije u Gazi tisuće izraelskih internetskih stranica napali su hakeri iz Maroka, Alžira, Libanona, Irana i Turske.

No, ni Izraelci ne miruju. Tako se, primjerice, na internetskoj stranici win-israel-help mogu skinuti fileovi kojima se zagušuju stranice Hamasa, zbog čega se one moraju zatvoriti.

'Većina hakera su djeca', rekao je Kfir Tuito iz tvrtke 'ComSecure', koja je uvoznik antivirusnog programa NOD32. 'Oni pokušavaju srušiti sustav, što je teško učiniti na velikim internetskim stranicama. Postoje i profesionalci koji pokušavaju ući u baze podataka i uništiti ih, što je mnogo veća šteta. Većinom pokušavaju ući u baze medija, banaka ili vladinih stranica', rekao je Tuito.

On procjenjuje da će se hakerski napadi povećati. 'Cilj će biti uznemirivanje, borba za moral', istaknuo je.
Popularna mreža Facebook savršeno je mjesto za pobliže upoznavanje s raspoloženjem izraelskih surfera. Svakodnevno se osnivaju nove grupe korisnika koje podupiru ili osuđuju izraelsku akciju u Gazi.
Postoji čak i usluga 'Brojač Qassama' koja korisnicima omogućuje dojavljivanje kada rakete Hamasa padnu na Izrael, prenosi Haaretz.

Sve to vrijeme nastavljaju se i normalne aktivnosti surfera - rasprave, postavljanje fotografija i linkova na druge stranice i pozivi na prosvjede.