BOMBAŠKI NAPAD U IRAKU

Ubijeno više od tridesetero ljudi

30.12.2009 u 16:49

Bionic
Reading

Dvostruki samoubilački napad u srijedu u iračkome sunitskome središtu ubio je 24 osobe, a ranio više od stotinu, a sedmero šijitskih hodočasnika na povratku sa šijitske svetkovine poginulo je od odvojenog bombaškog napada.

Američke snage prevezle su Kasima Mohameda, sunitskoga guvernera velike pustinjske pokrajine Anbara zapadno od Bagdada, na liječenje u irački glavni grad, rekao je glasnogovornik američke vojske nakon napada u Anbaru.

Državna televizija Al-Irakija prije je objavila da je Kasim Mohamad ubijen u napadu kraj sjedišta regionalne uprave u Ramadiju, glavnome gradu Anbara.

Bolnički i policijski izvori kažu da su u tom napadu ranjen i Sadun Hrejbit, član pokrajinskoga vijeća Anbara, kao i zamjenik šefa policije u toj pokrajini.

Odvojeni bombaški napad ubio je sedmero iračkih hodočasnika koji koji su se vraćali s velike šijitske vjerske svetkovine, objavila je policija. U tome napadu u Halisu, 80 kilometara sjeverno od Bagdada ranjeno je još najmanje 25 hodočasnika.

Ti su napadi pokazatelj jačanja pobune iako je znatno pao opći stupanj nasilja. Irak prolazi kroz teško razdoblje uoči općih izbora zakazanih za ožujak, a američke snage planiraju dogodine prestati s borbenim operacijama.