Svijet SLOVENSKI PRESTIŽ I UGLED

Pahor u 2010. želi rješenje granice

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u srijedu da je jedna od njegovih želja u 2010. da se riješi pitanje granice s Hrvatskom

LJUBLJANA - "Želio bih da se u 2010. riješi i problem granice, kako bismo pokazali da je opravdano povećanje prestiža i ugleda Slovenije koji smo stekli u zadnje vrijeme u međunarodnoj zajednici", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon zadnje sjednice vlade u ovoj godini.

Pahor je rekao da je rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom teško, te da je međunarodna zajednica priznala ugled i utjecaj Sloveniji u jugoistočnoj Europi nakon što je on potpisao arbitražni sporazum s Hrvatskom.

"Međunarodna zajednica zna da su to teške stvari, a to se vidi i iz gomilanja problema u BiH i drugim državama zapadnog Balkana", rekao je Pahor, podsjećajući na spremnost svoje vlade da bude kooperativna u sređivanju prilika u regiji.

Pahor je i svoju završnu konferenciju za novinare u ovoj godini posvetio upozorenjima da će nakon održavanja socijalnog mira u ovoj godini iduća godina biti posvećena prevladavanju strukturalnih uzroka krize.

Svrha te politike jest da se Slovenija nađe u "pobjedničkom" taboru zemalja koje će krizu riješiti "bolnim" strukturalnim reformama, kako bi napravile razvojni iskorak i nakon krize sustigla prosječnu razvijenost zemalja Europske unije.

Slovenija, koja ima samo dva milijuna stanovnika, ne može si priuštiti velike socijalne razlike i sadašnju situaciju u kojoj dvije trećine zaposlenih prima minimalnu plaću ili plaću koja je malo iznad tog minimuma, rekao je Pahor.

Najavio je raslojavanje izvoznih tržišta i privlačenje stranih ulaganja, brzu promjenu gospodarstva i prevladavanje njegove tehničke zastarjelosti, ali i upozorio da će to biti "nemilosrdna borba".

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još