Svijet KRŠENJE DAYTONA

Inzko prijavljuje Dodika Vijeću sigurnosti

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko najavio je u utorak da će prijaviti vlasti Republike Srpske Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i Vijeću za provedbu mira u BiH (PIC) zbog poteza kojim se osporava autoritet međunarodne zajednice u ovoj zemlji koja je nedavno nametnula odluke o produljenju mandata stranih sudaca i tužitelja što su vlasti RS-a odbacile.

'Ured Visokog predstavnika će informirati PIC i Vijeće sigurnosti UN-a da su se ovim posljednjim zaključcima Vlada RS i Narodna skupština RS upustile u negiranje odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma i nepoštivanje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a usvojenih u skladu s Poglavljem VII. Povelje Ujedinjenih naroda', navodi se u priopćenju OHR-a kojega je prenijela Federalna televizija (FTV).

Zaključci Narodne skupštine koji negiraju zakonski okvir pravosudnih institucija BiH, uključujući pitanje suradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Hagu (ICTY), predstavljaju izravan napad na sam koncept vladavine prava, navode iz OHR-a i osporavaju potrebu vlasti RS da održe referendum o tome.

'Suradnja s Haškim tribunalom je obveza svih zemalja, naročito zemalja potpisnica Daytonskog sporazuma. Potpisnice imaju obvezu iz članka IX Daytonskog sporazuma surađivati u istragama i kaznenom gonjenju ratnih zločinaca', pojašnjava OHR. I sam visoki predstavnik Valentin Inzko nedavno je optužio premijera RS Milorada Dodika da osporavanjem autoriteta međunarodne zajednice dovodi u pitanje opstanak tog entiteta.

Vlasti RS-a najavile su da će u ožujku održati referendum u ovome entitetu protiv nametanja odluke međunarodne zajednice o zadržavanju stranih sudaca i tužitelja u državnim pravosudnim institucijama u odjelima za ratne zločine.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još