STRAH I NEZAINTERESIRANOST

Vojvođanski Hrvati podržali Ivu Josipovića

29.12.2009 u 15:18

Bionic
Reading

Među hrvatskim državljanima koji žive u Vojvodini i Srbiji najveću potporu na nedjeljnim izborima dobio je Ivo Josipović, premda je najjača stranka hrvatske manjine svoje sunarodnjake pozvala da glasuju za Andriju Hebranga, doznaje Hina u utorak u generalnom konzulatu RH u Subotici.

SUBOTICA - Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić kao i politički analitičar Tomislav Žigmanov izjavili su kako je to posljedica gotovo nepostojeće kampanje među vojvođanskim Hrvatima, i to pokrepljuju primjerom maloga broja izišlih na nedjeljno glasovanje za hrvatskog predsjednika.

"Nikako nije dobro što na izbore koji se održavaju u njihovoj matičnoj domovini izlazi samo oko 700 ljudi u Srbiji", izjavio je Kuntić, koji smatra da odgovor treba tražiti u slaboj zainteresiranosti Hrvata za korištenje biračkoga prava, kao i u strahu od bilo kakvog javnog očitovanja svoje pripadnosti.

Kuntić navodi da njegova stranka nije odlučila kojega će kandidata podržati u drugom krugu glasovanja za hrvatskog predsjednika, ali da je najbliža odluci da ne podrži ni jednoga od dvojice kandidata.

Analitičar Žigmanov ocjenjuje da se moglo očekivati da će na izbore izići samo oko dva do tri posto hrvatskih državljana s biračkim pravom u Srbiji.

"Toliko ih je izišlo i na prethodne izbore za Hrvatski sabor. S obzirom na prisutno antihrvatsko raspoloženje u Srbiji, te gotovo nikakvu aktivnost predsjedničkih kandidata među vojvođanskim Hrvatima, nije se moglo očekivati da broj glasača bude veći", ističe Žigmanov.

Pored toga, dodaje on, znatan dio Hrvata u Vojvodini smatra da ne bi trebalo sudjelovati u izborima u zemlji u kojoj ne plaćaju porez.

Žigmanov ukazuje i na moguće posljedice po političko vodstvo hrvatske manjine u Srbiji koje se opredijelilo za kandidata koji je loše prošao na predsjedničkim izborima.

Na nedjeljne predsjedničke izbore, u Vojvodini je izišlo samo oko 2,5 posto hrvatskih državljana, odnosno oko 500 birača, od ukupno 20.000 koliko ih ima biračko pravo