PREVELIKA OČEKIVANJA

Rasim Ljajić podnio ostavku zbog Mladića

29.12.2009 u 15:18

Bionic
Reading

Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom i koordinator akcijskog tima za uhićenje haaških optuženika Rasim Ljajić u utorak je podnio ostavku na mjesto koordinatora akcijskog tima

BEOGRAD - Ljajić je dao ostavku jer je početkom godine rekao kako očekuje da će se do kraja godine haški optuženik Ratko Mladić naći u Haagu, prenijeli su beogradski mediji.

Ljajić je u pisanoj ostavci dostavljenoj medijima naveo da će nastaviti obavljati dužnost predsjednika Nacionalnog vijeća za suradnju s Haagom.

Ljajić je u pismu predsjedniku srbijanske vlade Mirku Cvetkoviću izrazio povjerenje u rad koordinacijskog tima.

Ostavkom je Ljajić ostvario svoju najavu kad je krajem rujna rekao da će to učiniti ne bude li Ratko Mladić do kraja 2009. uhićen i predan Haagu.

Ljajić je tada objasnio kako se optimizam koordinacijskog tima temelji na spoznajama o nastojanjima da Mladić bude uhićen, koordiniranosti služba i ukupnu radu. Dodao je da bi, ne bude li Mladić do kraja godine u Den Haagu, to značilo njegovu (Ljajićevu) pogrešnu procjenu, zbog koje bi morao snositi posljedice.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo optužnicu za genocid. Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, optužen za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8000 muslimana i 43-mjesečnu opsadu Sarajeva.