PROVLADINI SKUPOVI U IRANU

Šef diplomacije zaprijetio Britaniji šamarom

29.12.2009 u 14:59

Bionic
Reading

Deseci tisuća vladinih pristaša održali su skupove potpore iranskoj vladi, objavili su u utorak državni mediji, a reformistička stranka pozvala je vlast da se ispriča naciji zbog ubojstva osam osoba u protuvladinim prosvjedima

TEHERAN - S provladinih skupova čuli su se pozivi da se kazne oporbeni čelnici zbog poticanja nasilja nakon što je na spornim lipanjskim predsjedničkim izborima ponovno izabran tvrdolinijaš Mahmud Ahmadinedžad.

Elitna Revolucionarna garda optužila je strane medije da s iranskom oporbom nastoje srušiti islamsku državu, a iranska vlada britanskog veleposlanika za mješanje u unutarnje stvari Irana.

"Ako Britanija ne prestane govoriti gluposti, dobit će šamar", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki. Britanska vlada objavila je da će njezin veleposlanik "oštro" odgovoriti na sve kritike.

Vladine snage pojačale su u nedjelju obračune s reformističkim pokretom tako što su uhitile više vodećih umjerene političare u pokušaju zaustavljanja uličnih prosvjeda, nakon krvavih sukoba tijekom vikenda za trajanja šijitskog blagdana Ašure.

Prema informacijama oporbenih internetskih stranica, od nedjelje je uhićeno najmanje 20 oporbenih čelnika, među kojima su i tri savjetnika oporbenog čelnika Mirhuseina Musavija, njegov šogor, te sestra Nobelovke Širin Ebadi.