POREMEĆENA OVČICA

Proslavljenu napadačicu Vatikan odrješuje grijeha?

29.12.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Susanna Maiolo, duševno poremećena Talijanka koja je napala papu Benedikta XVI, najvjerojatnije će biti oslobođena optužbi na temelju svog psihičkog stanja, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA, pozivajući se na izvore iz Vatikana

VATIKAN/RIM - Vatikanski sud vjerojatno će odriješiti grijeha 25-godišnju Susannu Maiolo, koja je preskočila sigurnosnu ogradu i oborila papu na pod tijekom polnoćke u crkvi Svetog Petra.

Njezino oslobođenje je najvjerojatniji ishod slučaja, do kojega je došlo zbog mentalnih problema.

Vatikanski tužitelj Nicola Picardi obavio je razgovore sa svjedocima nemilog događaja i pripadnicima službe sigurnosti koji su bili na licu mjesta. Prije odluke o pravnoj sudbini slučaja, Picardi će proučiti zdravstveni karton nesretne žene.

Predsjednik vatikanskog suda Giuseppe Dalla Torre izjavio je novinarima u nedjelju da će se Susanni Maiolo suditi u roku od nekoliko tjedana i da će prilikom odlučivanja važnu ulogu odigrati njezino psihičko zdravlje.

Podsjetimo, 82-godišnji papa napad je podnio bez vidljivih posljedica te je održao misu po planu i programu. Stradao je, međutim, francuski kardinal Roger Etchegaray (87), kojemu je slomljen kuk u padu prilikom incidenta.

Susanne Maiolo, koja posjeduje talijansko i švicarsko državljanstvo, pokušala je doći do pape i prošle godine, ali su je tada čuvari uspjeli zaustaviti.

Nakon posljednjeg napada vatikanska policija zadržala ju je na ispitivanju te potom otpremila u psihijatrijsku ustanovu izvan Rima.