TRAŽI REFERENDUM

Dodik traži odbacivanje Inzkovih odluka

28.12.2009 u 17:09

Bionic
Reading

Vlasti Republike Srpske odbijaju prihvatiti odluke visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka kojima je produljen mandat stranim sucima i tužiteljima pri sudu i tužiteljstvu BiH, a spornim smatraju i ukupno djelovanje i ovlasti tih pravosudnih tijela, kazao je u ponedjeljak u Banjoj Luci predsjednik entitetske vlade Milorad Dodik

On je od parlamenta RS zatražio potporu za moguće raspisivanje referenduma kojim bi se građani u tom entitetu očitovali o Inzkovim mjerama.

'Vlada RS ne može prihvatiti ni provesti odluke i naloge visokog predstavnika koje nisu sukladne pravnom poretku BiH i entiteta i obvezama BiH prema međunarodnom pravu', kazao je Dodik na sjednici parlamenta prenoseći zaključke što ih je ranije tijekom dana usvojila vlada.

Visoki predstavnik Inzko je 14. prosinca donio odluku kojom je za tri godine produljen mandat stranim sucima i tužiteljima koji u BiH rade na procesuiranju slučajeva ratnih zločina. Takva odluka slijedila je jer o tome nije bilo suglasnosti u parlamentu BiH zbog opstruiranja srpskih zastupnika.

Dodik je u ponedjeljak ocijenio kako su i sud i tužiteljstvo BiH nezakonite institucije jer njihovo postojanje nije predviđeno Daytonskim sporazumom a djelovanje stranih sudaca i tužitelja ocijenio je potpuno nezakonitim.

Entitetskom je parlamentu predložio donošenje odluke o raspisivanju referenduma kojim bi građani RS odlučili prihvaćaju li Inzkove mjere. Objasnio je kako bi se takav referendum mogao održati početkom 2010.