ZAKAZALA TAJNA SLUŽBA

Otac Nigerijca upozoravao na sinov esktremizam

27.12.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Nakon neuspjelog pokušaja aktiviranja eksplozivne naprave u zrakoplovu za Detroit otkrivaju se začuđujuće pojedinosti. Osobito one koje u prvi plan dovode ponašanje američke sigurnosne službe. Otac 23-godišnjeg Abdula Faruka Abdulmutallaba, koji je pokušao raznijeti zrakoplov na letu za Detroit, prošlog je mjeseca upozorio američke vlasti na ekstremna stajališta svojega sina

Upozorenje uglednog nigerijskog bankara rezultiralo je otvaranjem dosjea, ali ništa više nije poduzeto. Mladić je studirao u Londonu, imao je valjanu američku vizu, kartu u jednom smjeru i nije bio na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države. Protiv njega podignuta je optužnica.

POVEĆANA SIGURNOST U ZRAČNIM LUKAMA

Abdulmutalab je u zrakoplovu američke kompanije Northwest Airlines aktivirao manju eksplozivnu napravu. SAD je procijenio da je bila riječ o pokušaju terorističkog čina pa je pojačana sigurnost u zrakoplovima i zračnim lukama. Avion, u kojem je bilo oko 300 putnika i članova posade, letio je iz Amsterdama u Detroit. Oko 20 minuta prije slijetanja u njemu je eksplodiralo nešto poput petarde.

Mladić je priznao je da je za nogu imao zalijepljen eksplozivni prah, a u injekciji mješavinu kemikalija. Pomiješao ih je kako bi izazvao eksploziju. Međutim eksploziv je zakazao. Abdulmutalab zadobio je na nogama opekline drugog i trećeg stupnja. Pritvoren je u Detroitu, a nakon prvih ispitivanja FBI zaključuje da je djelovao samostalno i da nije imao formalnih veza s organiziranom terorističkom skupinom.

Mladić međutim ne poriče povezanost s Al-Qa'idom i priznaje da je eksploziv i uputu kako se njime koristiti dobio u Jemenu. Istražitelji nastoje utvrditi je li eksplozivna naprava uopće mogla srušiti zrakoplov i je li to bio cilj napadača te tko sve stoji iza njega.