Svijet PONOVO NEMIRI

Sukobi policije i pristaša oporbe u Iranu

  • Autor: Hina
  • 26.12.2009 11:06:10
  • 26.12.2009 11:02:01

Iranska policija bacila je suzavac u pokušaju da rastjera pristaše oporbe koji su iskoristili vjerski obred u subotu kako bi pokušali oživjeti protuvladine prosvjede u Islamskoj Republici, objavljeno je na Džarasu oporbenoj interent stranici

'Policija baca suzavac kako bi rastjerala veliku gomilu na Trgu Imama Hoseina... ali ljudi pružaju otpor i uzvikuju parole protiv vlade', navodi se na Džarasu.

Na istoj je internet stranici objavljeno u subotu da se prosvjedi šire gradom i da su se snage sigurnosti žestoko sukobile s oporbenim pristašama u različitim dijelovima Teherana.

To izvješće nema neovisnu potvrdu jer je stranim medijima zabranjeno pratiti prosvjede.

Šest mjeseci otkako su sporni izborni, na kojima je ponovno izabran predsjednik Mahmud Ahamdinedžad, uvukli Iran u političko previranje, napetosti su ponovno visoke nakon smrti vodećeg ajatolaha disidenta Hoseina Ali Montazerija.

Montazeri je umro prošle subote u vrijeme napetih pripema za Ašuru 27. prosinca, politički važnog šijitskog vjerskog obreda koji oporbi pruža novu priliku da pokaže svoju snagu. Ašura pada na sedmi dan žalovanja za Montazerijem.

Ašura se slavi desetog dana muslimanskog mjeseca Muharema. Tada je vrhunac oplakivanja smrti imama Huseina koji je poginuo u borbi u 7. stoljeću, a koja je zapečatila podjelu između šijita i sunita. Husein je bio unuk proroka Muhameda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još