POČAST AMERIČKOM VOJNICIMA

Božićna poruka američkog predsjedničkog para

25.12.2009 u 07:40

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle u svojoj su prvoj božićnoj poruci kao predsjednički par odali počast američkim vojnicima, pozdravivši muškarce i žene 'koji su daleko od svojih obitelji' i 'riskiraju svoje živote da bi zaštitili naše'

'Bio sam iznimno iznenađen vašim duhom žrtvovanja, vašom željom da služite', rekao je Obama u poruci emitiranoj na Badnjak i upućenoj svim američkim vojnicima.

Ostavlja ga, kako je rekao, potpuno zatečenim njihova predanost, 'od Bagdada do korejskog poluotoka'.

'Michelle i ja dirnuti smo vašom predanošću, ranjeni ratnici... koji se borite kako biste ozdravili da se vratite u svoje postrojbe', dodao je Obama u poruci snimljenoj prije odlaska na odmor na Havaje.

Spomenuo je i lijesove prekrivene zastavama u Doveru, vojnoj bazi u Delawareu, gdje stižu tijela poginulih američkih vojnika.

Michelle Obama govorila je pak o obiteljima vojnika, posebno bračnim partnerima koji sami obavljaju roditeljske dužnosti.

Predsjednik Obama najavio je početkom prosinca slanje dodatnih 30.000 vojnika u Afganistan. Poslije je priznao da je ta odluka bila najteža otkad je preuzeo predsjedničku dužnost.