KONTRANAPAD

Srbija završila tužbu za genocid protiv Hrvatske

24.12.2009 u 19:28

Bionic
Reading

Odvjetnički tim Republike Srbije završio je s izradom tužbe za genocid protiv Hrvatske, te će ona uskoro biti predana Haškom sudu, piše B92

Srbija na ovaj način odgovara na tužbu za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv nje, te optužuje Hrvatsku za etničko čišćenje u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

U tužbi stoji kako su Srbi koji su prije rata živjeli u Hrvatskoj bili žrtve genocida, a Srbija to planira dokazati pozivajući se na haške optužnice i procese protiv Hrvata u Haagu. Srbija također planira sudu predočiti dokaze o žrtvama koje su ubijene nakon završetka rata, prilikom povratka iz izbjeglištva.

U tužbi će se naći podaci o zločinima počinjenima u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulin Dvoru, Medačkom džepu, Maslenici i za vrijeme Bljesak i Oluja. Tužba sudu trebala bi biti predana do kraja ove godine.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će se s podnošenjem protutužbe Međunarodnom sudu pravde (ICJ) protiv Hrvatske za genocid "pričekati još neko vrijeme" te da ima još vremena za razmišljanje o tome, ocijenivši da bi bilo dobro da takve tužbe nije bilo s hrvatske strane.

"Generalni pristup koji imam jest da bi bilo dobro da ni Hrvatska nije pokrenula tužbu protiv Srbije i da Srbija ne mora odgovarati protutužbom, već da se pitanja građanskih prava i prava hrvatskih i srpskih građana rješavaju u sudskim procesima u postupcima koji nemaju duboke političke implikacije za naše međudržavne i međunacionalne odnose", rekao je Tadić.