PAVELIĆEVO UKAZANJE

SPC snažno protiv Hrvatske pravoslavne zajednice

24.12.2009 u 14:09

Bionic
Reading

Srpska pravoslavna crkva (SPC) kani u povodu najava o osnivanju Hrvatske pravoslavne zajednice (HPZ) poslati pismo hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću i predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor, prenosi u četvrtak beogradski dnevnik Večernje novosti

BEOGRAD - "O osnivanju takve organizacije saznali smo iz medija i, po našim informacijama, ona još nije registrirana, nego je u fazi osnivanja. Ne možemo još otkrivati detalje pisma, ali će ono biti veoma jasno i sa snažnom argumentacijom. Poslat ćemo ga već u četvrtak ili, najkasnije, petak", izjavio je tom listu episkop dalmatinski Fotije.

U pismu će, po njegovim riječima, biti zatraženo da takva organizacija, s ikonografijom koja, kako kaže, podsjeća na NDH, ne bude registrirana.

Upitan hoće li najava osnutka HPZ-a uznemiriti vjernike SPC-a u Hrvatskoj ili ih ugroziti, vladika Fotije kazao je da to ne očekuje.

"Ne bi trebalo. Takva organizacija još nije službeno priznata i, koliko znam, nema mnogo ljudi. Ipak, stajalište SPC-a će biti javno jer, čim završimo pismo Kosor i Mesiću, ono će biti objavljeno na našoj internetskoj stranici", dodao je.

Pismo će, osim episkopa Fotija, potpisati i episkop gornjokarlovački Gerasim, s obzirom na to da se, kako se ističe, HPZ pojavio na teritoriju tih dviju eparhija, u Ogulinu i Zadru.

U beogradskom tisku proteklih dana pojavile su se najave o osnivanju Hrvatske pravoslavne zajednice što bi, kako se ističe, trebalo rezultirati osnivanjem autokefalne hrvatske pravoslavne crkve.

Hrvatsku pravoslavnu crkvu, koja je postojala samo tri godine i koju, kako je navedeno, nije priznavala nijedna autokefalna pravoslavna crkva, osnovao je Ante Pavelić ukazom 6. lipnja 1942. i djelovala je do 1945.