PREBACIVANJE KRIVNJE

Pljušte optužbe nakon fijaska u Kopenhagenu

24.12.2009 u 09:32

Bionic
Reading

Glavni UN-ov dužnosnik za pitanja klime u srijedu je rekao da iako je kopenhaški skup o klimatskim promjenama ostvario slabe rezultate zemlje se ne bi trebale međusobno optuživati nego prihvatiti se posla kako bi se iduće godine postigao bolji sporazum

Yvo de Boer, čelnik UN-ovog tajništva za klimatske promjene, također je rekao da biti potrebni mjeseci prije no što siromašne zemlje počnu dobivati milijarde dolara iz izvanrednih fondova kako bi se prilagodile klimatskim promjenama i počele kontrolirati svoje emisije stakleničkih plinova.

Kratak kopnehaški sporazum nedorađen je u pogledu toga kako će novac za razdoblje od 2010-2012. biti prikupljen ili usmjeravan a u sporazumu se specifira tek da će doći iz "novih i dodatnih izvora" umjesto postojećih paketa pomoći.

"Ne vidim da će ta sredstva biti isplaćena dok se ne donesu odluke kako će se tim novcem upravljati i čemu je namijenjen", rekao je de Boer agenciji Associated Press. To se ne može dogoditi prije još jednog kruga UN-ovih pregovora koji se, za sada, neće održati prije lipnja. Mogu se, međutim, zakazati izvanredni skupovi.

Kopenhaški sporazum dogovoren je posljednjeg dana dvotjednog summita na maratonskoj sjednici između manje od 30 izabranih zemalja. Dokument od tri stranice primila je na znanje potpuna konferencija nakon što je pet zemalja blokiralo njegovo službeno prihvaćanje konsenzusom.

Od tada se nekoliko zemalja koje su bile u središtu dogovora distanciralo od sporazuma.

Švedski ministar okoliša, govoreći za Europsku uniju, konferenciju je nazvao "katastrofom". Britanija je optužila Kinu da je stavila veto na uključenje točno određenih ciljeva emisije plinova. Kina je, odbacujući britansku optužbu, optužila London da je stvarao neslogu među zemeljama u razvoju. Južna Afrika je rekla da neuspjeh u donošenju pravno obvezujućeg dokumenta nije prihvatljiv. Brazil je kritizirao da su predviđena sredstva za zemlje u razvoju nedostatna.

"Ne mislim da imamo koristi od toga da zemlje jedna drugu okrivljuju", rekao je de Boer u telefonskom razgovoru iz Londona. "Iste zemlje će morati iduće godine zajedno sjesti za pregovarački stol i bolje bi bilo da to učine u dobrom ozračju bez optuživanja".

De Boer je odbacio i ideju odustajanja od složenih UN-ovih opregovora. "U procesu oko klimatskih promjena odluke se donose konsenzusom. Ako to želite promijeniti potrebna vam je odluka donesena konsenzusom. Ne mislim da će se to dogoditi", rekao je Associated Pressu.