KASKANJE ZA OSTATKOM SVIJETA

Pala posljednja prepreka reformi zdravstva u SAD-u

24.12.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Zakon o reformi američkog zdravstva u srijedu je prošao treću i završnu proceduralnu prepreku u Senatu, čime je otvoren put za njegovo povijesno izglasavanje u četvrtak ujutro

WASHINGTON - Sa 60 glasova demokrata i neovisnih za, i 39 republikanskih protiv, većinski demokrati su uspješno priveli kraju raspravu o zakonu čije bi financiranje trebalo koštati 871 milijardu dolara u 10 godina.

Senatsko glasovanje o zakonu, koji SAD približava univerzalnom zdravstvenom osiguranju kakvo je odavno standard u većini razvijenih zemalja, zakazano je za četvrtak u 7 sati ujutro po istočnoameričkom vremenu.

Demokrati su također odbacili pokušaje oporbenih republikanaca da ospore ustavnost više odredbi zakona, uključujući i ovlast pojedinaca da sami kupuju osiguranje.

"Samo nas nekoliko kratkih koraka dijeli od jedne od najvažnijih odluka Kongresa u nekoliko desetljeća", rekao je čelnik senatske većine Harry Reid, nakon glasovanja.

"Danas je izborena pobjeda ...za američke obitelji, za američko gospodarstvo. Amerikanci su pobijedili", rekao je demokratski senator Max Baucus, jedan od najaktivnijih u donošenju zakona o zdravstvu.

Do očekivanog izglasavanja zakona na Badnjak i velike pobjede Obamine administracije na glavnom prioritetu njezine unutarnje politike dolazi nakon gotovo godine dana oštrih rasprava i podjela u Kongresu.

Prijedlog zakona koji prihvati Senat, nakon Nove godine treba ići na usklađivanje s prijedlogom koji je u studenom prihvatio Predstavnički dom Kongresa, koji predviđa potrošnju od preko 1.000 milijardi dolara te sadrži javni fond zdravstvenog osiguranja i druge razlike.

Demokrati se nadaju da će usklađena verzija zakona biti prihvaćene u oba doma Kongresa i poslana predsjedniku Baracku Obami na potpisivanje, prije njegovog govora o stanju nacije početkom iduće godine.

"Pitanja reforme sustava zdravstvene skrbi više nije ako, nego kada", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Ako usklađeni zakon prođe kroz Kongres i Obama ga potpiše, to će biti najveće proširenje saveznih jamstava za zdravstvenu skrb od uvođenja programa Medicare i Medicaid, za starije, hendikepirane i siromašne građane, prije više od četiri desetljeća.

Kongresne službe su procijenile da će se s novim zakonom zdravsteno osiguranje od 2014. godine proširiti na 31 milijun sada neosiguranih Amerikanaca. Trenutačno u SAD-u oko 47 milijuna građana nema zdravstveno osiguranje od ukupno 308 milijuna stanovnika.

Do novih osiguranja došlo bi se velikim proširenjem programa Medicaid, za zdravstvenu skrb o siromašnima, zatim s državnim subvencijama za one koji zarađuju manje od 88.000 dolara godišnje za četvoročlanu obitelj, burzama osiguranja za male poduzetnike i pojedince i drugim mjerama.

Plan bi se dijelom financirao iz preusmjeravanja sredstava za program Medicare, dijelom porezom na bogate i na luksuzne police zdravstvenog osiguranja, a kroz 10 godina trebao bi rezultirati smanjenjem proračunskog manjka za oko 130 milijardi dolara.