Svijet OFENZIVA NA GAZU

Izrael uništava svoj ugled u svijetu

Izaslanstvo Europske unije, koje inzistira na postizanju hitnog primirja u pojasu Gaze, sastalo se u utorak s izraelskim čelnicima u Jeruzalemu i upozorilo je da Izrael ofenzivom protiv Palestinaca "uništava" svoj ugled u svijetu

"Došli smo u Izrael kako bi unaprijedili inicijativu za sklapanje primirja iz humanitarnih razloga i reći ću vam, gospodine predsjedniče, da imate ozbiljan problem s opravdavanjem napada na Gazu u međunarodnoj zajednici i da se ugled Izraela time uništava", rekla je europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu.

Prema njezinim riječima, primirje iz humanitarnih razloga važno je zato što međunarodne humanitarne organizacije imaju "teških problema" s podjelom pomoći u Gazi.

Izrael je odbacio taj prijedlog rekavši da ne može popustiti svoj pritisak na Hamas. Peres je rekao kako se Izrael "ne bavi odnosima s javnošću niti poboljšanjem svog imidža" nego se bori protiv militanata koje podupire Iran.

"Europa treba otvoriti oči kada se radi o sukobu u Gazi. Nijedna europska država ne bi tolerirala raketne napade na svoje građane", istaknuo je.

Ferrero-Waldner, koja se zajedno s češkim ministrom vanjskih poslova Karlom Schwarzenbergom i šefom švedske diplomacije Carlom Bildtom također sastala s izraelskim premijerom u odlasku Ehudom Olmertom, izjavila je da se Izrael ima pravo braniti protiv gotovo svakodnevnih raketnih i minobacačkih napada iz Gaze tijekom posljednjih sedam godina, ali je njegove akcije u pojasu Gaze nazvala "nesrazmjernima".


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još