KRITIKE NA RAČUN SILAJDŽIĆA

Turski veleposlanik ispsovao Dnevni avaz

22.12.2009 u 15:20

Bionic
Reading

Turski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Vefahan Ocak posegnuo je za krajnje nediplomatskim rječnikom u obračunu s listom Dnevni avaz ocijenivši, među ostalim, kako ta tiskovina 'piše smeće i izmišlja'

"Ovo je sve puno smeća, izmišljotina i mašte", izjavio je veleposlanik Ocan u intervjuu koji je u utorak objavio Avaz. Ocan je uz ovaj dodao i još neke, krajnje vulgarne izraze.

Povod za ovako oštar rječnik turskom je diplomatu bila informacija o tome kako je vlada njegove zemlje navodno pripremala sastanak pomirenja trojice bosanskohercegovačkih političara s ciljem da se jedinstveno artikulira pozicija Bošnjaka u odnosu na reforme koje treba provesti u BiH.

Prema informacijama koje su prenijeli lokalni mediji u BiH, sastanak je trebao biti održan prošli tjedan a pozvani su bili predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić te Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija.

U Tursku je međutim otputovao samo Silajdžić dok su Tihić i Lagumdžija, svatko iz svog razloga, navodni poziv odbacili.

Tihić je izjavio kako misli da se o BiH treba dogovarati u samoj zemlji, dok je Lagumdžija kazao kako mu ne pada na pamet sudjelovati na "sjelima lažnog nacionalnog jedinstva".

Dnevnom avazu ova informacija je poslužila za još jedan brutalan napad na Silajdžića koji je na stranicama tog lista već gotovo dvije godine portretiran isključivo na negativan način.

U pozadini takvog odnosa prema Silajdžiću, kako tvrde drugi mediji neskloni Avazovoj uređivačkoj politici, jest nespremnost aktualnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da podupre financijske planove i projekte vlasnika Avaza Fahrudina Radončića.

Avaz je u ponedjeljak objavio kako je sastanak u Turskoj zapravo bio Silajdžićeva zamisao koja je na kraju neslavno propala, opisujući člana državnog vrha BiH kao "pljačkaša koji je na čelu mafijaške Stranke za BiH".

U pozadini svega, zaključio je Avaz, jest Silajdžićev strah od nove političke stranke koju je utemeljio upravo Radončić.

Turski veleposlanik Ocak u utorak je odbacio tvrdnje kako je njegova zemlja pripremala sastanak bošnjačkih političara. Objasnio je kako su pozivi trojici bošnjačkih političara ali i ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju poslani tek za jednu kulturnu manifestaciju.

"Turski političari nisu u poziciji da lobiraju za nekog određenog političara u ovoj zemlji (BiH), svejedno je li riječ o Silajdžiću ili nekom drugom", kazao je Ocak zaključivši kako za Avaz više neće ni govoriti nastavili li ta novina provoditi dosadašnju uređivačku politiku.