Svijet EUROPA SE TRESE

Rusija ide do kraja u plinskom sporu

  • Autor: tportal.hr
  • 7.1.2009 8:56:35
  • 6.1.2009 12:53:00

Moskovski dnevnik 'Izvestija', u elektronskom izdanju, prenosi da je ruski premijer Vladimir Putin dao nalog predsjedniku Upravnog odbora 'Gazproma' Alekseju Mileru da u plinskom sporu s Ukrajinom ide do kraja

To znači da će drastično smanjiti isporuke prirodnog plina toj zemlji, ako ona nastavi nezakonito uzimati ruski plin namijenjen europskim kupcima. Iz ovoga je jasno da će se kao kolateralne žrtve plinskog rata naći europske zemlje koje ovise o ruskom plinu.

Ukrajina, čijim se plinovodima transportira oko 80 posto ruskog plina namijenjenog Europi (više od sto milijardi prostornih metara godišnje), svakodnevno krade sve više tog plina, tvrdi 'Izvestija', a Miler napominje da će se ukrajinski dug, ako se tako nastavi, 'u najskorije vrijeme uvećati na milijarde dolara'.

Miler je obećao, kako navodi 'Izvestija', da će Rusija manjak plina koji ide u Europu preko ukrajinskog teritorija pokušati nadoknaditi povećanim isporukama tog energenta kroz plinovode u Bjelorusiji, Poljskoj i Turskoj, prenosi B92.

'Gazprom' je, kako piše 'Izvestija', spreman da manjak plina u Europi nadoknadi povećanom isporukom iz podzemnih skladišta koje se nalaze u Europi, kao i nabavom goriva na promptnom tržištu tog energenta, ali pod uvjetom da sve troškove tih operacija plati Ukrajina.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još