RATNI ZLOČINAC

Šljivančanin će odslužiti kaznu u Slovačkoj

19.12.2009 u 21:23

Bionic
Reading

Nekadašnji bojnik bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) Veselin Šljivančanin, osuđen na 17 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenih na Ovčari kod Vukovara 1991.,zatvorsku kaznu odslužit će u Slovačkoj

Haaški sud je za izdržavanje Šljivančaninove kazne odabrao Slovačku zbog "kulturne i jezične bliskosti osuđeniku", a Slovačka ga je spremna primiti na izdržavanje kazne, pišu mediji.

Šljivančanin bi kaznu trebao služiti u posebnom odjelu zatvora "Leopoldov", navode mediji prenoseći izjavu slovačke ministarke pravosuđa Vjere Petrikove da je Slovačka spremna izvršiti svoje međunarodne obaveze te da je zatvor pripremljen.

Šljivančanin, jedan od osuđenih u procesu pred Haaškim sudom protiv tzv. "Vukovarske trojke", u slovački zatvor bi trebao biti prebačen tijekom 2010.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 5. svibnja 2009. povećalo je na 17 godina kaznu zatvora Šljivančaninu, koji je prvostupanjskom presudom bio osuđen na pet godina, a bivšem zapovjedniku Operativne skupine Jug JNA Mili Mrkšiću potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora za pokolj na Ovčari u studenome 1991.

Žalbeno vijeće utvrdilo je da je Šljivančanin ipak bio odgovoran za pomaganje u ubojstvima 194 zatočena Hrvata na Ovčari.

Prvostupanjsko vijeće Haaškog suda osudilo je 27. rujna 2007. Mrkšića na 20 godina zatvora, a Šljivančanina na pet godina zatvora dok je treći zapovjednik u skupini "Vukovarske trojke", kapetan Miroslav Radić tada oslobođen optužbi i na to se tužitelji nisu žalili.

Sva trojica zapovjednika Jugoslavenske narodne armije bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.