PRIJETNJE NOVINARKI B92

'Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija'

18.12.2009 u 14:31

Bionic
Reading

Huligani Goran Klještan (33), Aleksandar Perišić (28) i Milan Gudović (23) uhićeni su zbog prijetnji novinarki Brankici Stanković, a srbijanski ministar unutarnjih poslova najavljuje nova uhićenja. Uprava nogometnog kluba Partizan osudila je ponašanje navijača

Policija je uhitila trojicu huligana koji su na utakmici Partizan - Šahtjor pozivali na ubojstvo Brankice Stanković, autorice emisije B92 'Insider', a ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je identificirano još nekoliko osoba koje će biti uhićene tijekom dana.

Goran Klještan (33) i Aleksandar Perišić (28) uhićeni su sinoć, dok je jutros u Novom Beogradu uhićen Milan Gudović (23). Oni su na utakmici Partizan- Šahtjor pozivali na linč i ubojstvo novinarke Brankice Stanković.

Uhićenima je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, kazao je Dačić na konferenciji za novinare. 'MUP će najoštrije sankcionirati svaki čin nasilja koji nema veze s navijanjem na sportskim priredbama', kazao je ministar i naglasio da se moraju jasno odvojiti navijači od huligana.

Uhićeni se sumnjiče za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti.

Probodena gumena lutka

'U državi nitko ne smije prijetiti i svatko tko to radi bit će priveden pravdi. Svi državni organi i javnost, svi zajedno moramo se odlučno obračunati s takvim pojavama', izjavio je Dačić.

Emisija 'Insider' se prethodna dva tjedna bavila upravo grupom Alkatraz i kaznenim djelima za koja su osumnjičeni pripadnici te navijačke grupe.

Navijači Partizana na južnoj tribini preksinoć su se prije početka i tijekom utakmice s Šahtjorom poigravali s golom lutkom i novinarki B92 Brankici Stanković pjevali: 'Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija', podsjećajući na ubojstvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije.

Prijetnje s tribina na toj utakmici nisu prve koje su upućene autorici 'Insidera' Brankici Stanković.

Odmah nakon emitiranja prve emisije o huliganima koji sebe nazivaju navijačima, uslijedile su prijetnje na internetu, ali i skandiranje na sportskim terenima, među kojima i na košarkaškoj utakmici Partizana i Efesa, gdje su se skandiranju pridružili i igrači Partizana.

Partizan osudio ponašanje navijača

Uprava nogometnog kluba Partizan osudila je prijetnje smrću novinarki Brankici Stanković koje joj je upućivala grupa navijača na utakmici u Beogradu protiv Šahtjora.

'Svi u Partizanu su užasnuti saznanjem da je grupa posjetitelja prijetila smrću novinarki B92 Brankici Stanković. Radi se o činu nasilja koji se ni na koji način ne može opravdati i pridružujemo se očekivanjima da će nadležni organi reagirati', navodi se u priopćenju Partizana.

'Radi se o zloupotrebi sportske priredbe i svima koji su u tome sudjelovali nije mjesto na sportskim borilištima', navodi se u priopćenju. Partizan je odbacio odgovornost za uvredljiva skandiranja i prijetnje, navevši da su 'sport i sportske organizacije najveće žrtve na sportskim priredbama'.

'Očito je riječ o društvenoj pojavi čiji se korijeni nalaze izvan sporta i za čije suzbijanje je potrebna šira akcija, ne samo represivna, već i edukativna i propagandna', ocijenilo je vodstvo crno-bijelih.

'U toj akciji će sve sportske organizacije, uključujući i NK Partizan, sudjelovati s velikom energijom, u skladu sa svojim nadležnostima i realnim mogućnostima', navodi se u priopćenju.