VINKO PULJIĆ UPOZORAVA

RS bezobzirno krši imovinska prava Katoličke crkve

05.01.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i banjalučki biskup Franjo Komarica upozorili su u ponedejljak kako vlasti Republike Srpske bezobzirno krše imovinska prava Katoličke crkve dopuštajući uzurpiranje njezine imovine u tom entitetu

Na konferenciji za novinstvo što su je u Banja Luci održali zajedno s dopredsjednikom RS Davorom Čordašem, Puljić i Komarica su pojasnili kako se nastavlja protuzakonito raspolaganje zemljištem koje pripada Crkvi odnosno samostanu trapista Marija Zvijezda.

Na tom se zemljištu koje je prethodna država nacionalizirala a sadašnja ga odbija vratiti Crkvi trenutačno gradi poslovni objekt u sklopu entitetskog Zavoda za medicinsku rehabilitaciju.

U studenom 2008. Parlament RS usvojio je zakon o restituciji koji je, među ostalim, definirao i pravo na povrat tog zemljišta Crkvi kao izvornom vlasniku.
Unatoč ovome, gradske vlasti Banja Luke dale su dopuštenje da se na spornom zemljištu gradi poslovni centar površine tri tisuće četvornih metara.

Nakon intervencije Banjalučke biskupije radovi na tom objektu su na kratko prekinuti da bi ubrzo bili nastavljeni.
Biskup Komarica je izjavio kako je potpuno nejasno tko se i zbog čega ovako poigrava s crkvenom imovinom i pravima.

"Ovakvo otuđivanje naše imovine je nedopustivo", kazao je kardinal Puljić kazavši kako je i osobno pogođen postupcima vlasti u RS.
"Tom nam gradnjom žele kazati: Ovo se neće vratiti", izjavio je Puljić.

Istaknuo je kako je Crkva odlučna izboriti se za svoja prava te neće dopustiti da joj se na ovakav način uzurpira imovina.

"Mi ćemo čekati. Ako neće ova država, dat će druga. Nije ničija do zore", kazao je vrhbosanski nadbiskup.