NAJMOĆNIJI ŠTREBER NA SVIJETU

Ben Bernanke Timeova osoba godine

16.12.2009 u 20:27

Bionic
Reading

Guverner američke središnje banke, Federalnih rezervi (FED), Ben Bernanke, proglašen je za "Osobu godine" u izboru tjednika Time, objavio je u srijedu taj američki list.

Opisujući ga kao "najmoćnijeg štrebera na svijetu", Time navodi da Bernanke (56) nema karizmu uobičajenu za osobe s prevelikim uredima u Washingtonu, da ne dominira svojom prisutnošću te da nije govornik koji hipnotizira publiku.

"Njegovi argumenti nisu stranački ili ideološki, on je metodičan, utemeljen na činjenicama i upućen u najnoviju stručnu literaturu. Kada nešto ne zna, onda se ne razmeće i ne blefira", navodi Time.

Kao dugogodišnji profesor ekonomije na sveučilištu Princeton, Bernanke je glasio za vodećeg stručnjaka za Veliku depresiju 1930-ih, a slučaj je htio da se kao guverner FED-a bori da Amerika izbjegne njezino ponavljanje.

Dobro je znao kako je pasivni FED 1930-ih pomogao stvoriti kartastrofu, tvrdoglavim odbijanjam da poveća ponudu novca i tragičnim nedostatkom mašte i spremnosti za eksperimente, ističe Time.

Kada su turbulencije na američkom tržištu nekretnina matastazirale u najgoru svjetsku finacijsku krizu u više od 75 godina, on je čudom stvorio bilijune novih dolara i ubacio ih u gospodarstvo, vodeći masovno vladino spašavanje posrnulih privatnih tvrtki, rušeći referentnu kamatnu stopu FED-a na nulu, pozajmljujući novčanim fondovima, 'hedge' fondovima, stranim bankama, investicijskim bankama, proizvođačima, osiguravateljima i drugim dužnicima koji nikada nisu ni sanjali da će primiti novac od FED-a.

On je ponovo pokrenuo zamrnuta kreditna tržišta od zajmova za automobile do korporacijskih zapisa, revolucionarizirao je financiranje stambenog tržišta s kupnjom dionica hipotekarnih kreditora, utrostručio je bilancu FED-a i općenito je preobrazio arenu staloženog središnjeg bankarenja u pozornicu očajničkih improvizacija, navodi list.

"On nije samo preooblikovao američku monetarnu politiku, on je predvodio napore za spašavanje svjetskog gospodarstva", ističe Time.

"Bernanke je 56-godišnji predsjednik Federalnih rezervi, središnje banke SAD-a, najvažnije i najmanje shvaćene snage koja oblikuje američko i svjetsko gospodarstvo...Otkako su se globalne kreditna tržišta počele urušavati, predsjednik blagih manira dramatično je proširio te ovlasti i nanovo izumio FED", dodaje list u obrazloženju odluke.

FED je nazavisna vladina agencija koja vodi monetarnu politiku, određuje kamatne stope, što znači da ima utjecan na inflaciju, nezaposlenost, snagu dolara i kupovnu moć Amerikanaca.

Time je izabrao Bernankea u konkurenciji s predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, zapovjednikom snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu generalom Stanleyem McChyrstalom, "kineskim radnikom", i drugima koji su bili u užem izboru.

Bernanke slijedi iza pobjednika 2008., tada novoizabranog predsjednika SAD-a Baracka Obame, i pobjednika izbora 2007., ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bernankeu bi u četvrtak u Senatu trebao biti potvrđen drugi mandat na čelu FED-a, za koji ga je predložio predsjednik Obama.

"Došli smo vrlo, vrlo blizu depresiji", izjavio je Bernanke za Time. "Tržišta su bila u anafilaktičkom šoku. Ja nisam sretan s ovime gdje smo sada, ali je puno bolje nego što je moglo biti... Naravno bilo je stvari koje smo mogli učiniti bolje, ali to je bila savršena oluja", istaknuo je.

Bernanke je prošli tjedan izjavio kako očekuje "umjeren" gospodarski rast u SAD-u iduće godine. Ocijenio je da bi taj rast trebao smanjiti stopu nezaposlenosti, koja sada iznosi 10 posto, "ali sporijim tempom nego što bismo željeli".

Time ga opisuje i kao sramežljivog čovjeka, koji nije dio kruga washingtonskih večera moćnika, već prednost daje objedima kod kuća sa suprugom, koja mu i dalje povjerava pranje suđa i iznošenja smeća. Nakon toga ispunjava križaljke ili čita jer Ben Bernanke je štreber, igrom slučaja najmoćniji štreber na svijetu.