RUMUNJSKA

Premijer odstupio da bi pomogao Basescuu

16.12.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Liviu Negoita, kojemu je u studenome, pošto se raspala koalicija, rumunjski predsjednik Traian Basescu povjerio dužnost sastavljanja manjinske vlade, odstupio je u srijedu kako bi u novim okolnostima olakšao konzultacije i sastav nove vlade, javile su agencije

BUKUREŠT - "Držim da se nalazim pred novom realnošću poslije predsjedničkih izbora", rekao je Negoita iz Demokratskoliberalne stranke predsjednika Basescua (PDL, desni centar), javlja agencija AFP.

Basescu je na izborima 6. prosinca vrlo tijesno pobijedio svoga protukandidata Mirceau Geoanu, te je u srijedu obećao modernizirati javni sektor Rumunjske koja je s Međunarodnim monetarnim fondom dogovorila mjere za smanjenje deficita.

Poslije raspada koalicije Rumunjska je zapala u političku krizu zbog koje je izgubila 20 milijardi eura zajma i pomoć joj je zamrznuta.

"Moj je prvi cilj u ovome trenutku modernizirati rumunjsku državu", rekao je novi-stari predsjednik Basescu pošto je Ustavni sud potvrdio da je izabran na drugi petogodišnji mandat, prenosi Reuters.

Zemlja mora pojednostaviti javni sektor, rekao je Basescu o Rumunjskoj u kojoj 1,3 milijuna zaposlenih u javnome sektoru čini trećinu svih radnih mjesta u zemlji od 22 milijuna stanovnika.

Za plaće u javnom sektoru izdvaja se dvostruko više nego što bi realno trebalo biti, tvrde analitičari.

Smanjenje broja zaposlenih u državnom sektoru ključno je za ispunjenje zahtjeva MMF-a da se proračunski manjak za 2010. svede na 5,9 posto BDP-a umjesto daleko većeg manjka u ovoj godini.

Rumunjska bi trebala otpustiti više od 100.000 zaposlenih u javnom sektoru, a to bi moglo izazvati napetosti u pregovorima o novoj koaliciji.

Basescu je obećao brzo sastaviti novu vladu u kojoj će osim njegovih liberalnih demokrata (desni centar) biti i centristi te prebjezi iz drugih stranaka.

Kabinet bi mogao biti sastavljen već krajem tjedna.

Nijedna politička stranka nema apsolutnu većinu u parlamentu i Rumunjskom općenito vladaju koalicije.

Već dva mjeseca tu članicu Europske unije vodi prijelazna vlada, pošto se početkom listopada raspala koalicija PDL-a i socijaldemokrata koje vodi Geona.