Svijet PRISTIŽU SVJETSKI DRŽAVNICI

Opsadno stanje i kaos u Kopenhagenu

Grozničava napetost zavladala je u srijedu u Kopenhagenu, gdje su ministri počeli s radom u kaotičnom ozračju kako bi utvrdili glavne smjernice međunarodnog ugovora o suzbijanju klimatskihi promjena, u kongresnom centru koji se zbog prosvjeda našao u opsadnom stanju

KOPENHAGEN - Nakon nastavka rada plenarne sjednice Indija je upozorila da je riječ o "pravom sajmu". Tuvalu je konferenciju usporedio s Titanicom, a Brazil je prosvjedovao kod danskog predsjedništva jer je policija privela voditelja njegova izaslanstva.

Gotovo 40 predsjednika država i vlada treba nastupiti u srijedu, a ne u petak, kako je prvo bilo planirano. Neki su već stigli, poput australskog premijera Kevina Rudda i njegova britanskog kolege Gordona Browna.

Najmanje je 230 osoba uhićeno u srijedu ujutro blizu Centra Bell, gdje se održava UN-ova konferencija o klimatskim promjenama u središtu danske prijestolnice.

Prosvjednici uhićeni pokraj Centra Bella htjeli su probiti sigurnosnu ogradu postavljenu u krugu od 6 km. Od ranog jutra uvedena je zabrana ulaska nevladinim organizacijama, a helikopter je nadlijetao zgradu u kojoj se održava summit.

Glasnogovornik skupine koja je organizirala prosvjed rekao je da žele probiti policijski kordon i prekinuti pregovore. Nekoliko prosvjednika srušilo je prvu zaštitnu ogradu, ali ih je policija nakon minutu-dvije uhvatila, izjavili su svjedoci.

Australski premijer Rudd i britanski Brown izrazili su sumnju u postizanje dogovora, ocijenivši da "nema nikakvih jamstava za uspjeh".


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još