UBIJAO HRVATE

Zbog ratnog zločina uhićen Homeini

16.12.2009 u 15:36

Bionic
Reading

Na području Konjica uhićen je Jusuf Hadžajlija zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Trusini kod Konjica, potvrđeno je u Tužiteljstvu BiH

Osnovano se sumnja da je Jusuf Hadžajlija Homeini, koji je bio zapovjednik Vojne policije Armije BiH za područje zvano Klis, u mjestu Trusina 16. travnja 1993. počinio ratni zločin protiv stanovništva i ratnih zarobljenika te mu se pripisuje 'individualna kaznena odgovornost'.

Hadžajlija će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predan Tužiteljstvu BiH, po čijoj naredbi je akcija i izvedena.

U Trusini su 1993. pripadnici odreda za posebne namjene Armije BiH pod nazivom Zulfikar i pripadnici 45. brdske brigade Armije BiH Neretvica ubili devetnaest civila i tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali. Također su ranili četiri civila, od kojih i dva djeteta, u dobi od dvije i četiri godine.

Jusuf Hadžajlija zvani Homeini u tom je razdoblju bio na dužnosti pomoćnika zapovjednika za sigurnost 45. brdske brigade Armije BiH Neretvica.

Zbog zločina u Trusini prije su uhićeni bivši pripadnici Armije BiH Nedžad Hodžić, Mensur Memić, Dževan Salčin, Senad Hakalović te djelatni brigadir Oružanih snaga BiH Nihad Bojadžić.