Svijet IMA LI NADE ZA ZIMBABVE

Imenovanje vlade nakon Mugabeova odmora

  • Autor: Hina
  • 5.1.2009 11:39:58
  • 5.1.2009 11:39:54

Do kraja veljače u Zimbabveu bi mogla biti uspostavljena vlada nacionalnog jedinstva, nakon što se aktualni predsjednik Robert Mugabe vrati s najavljenog odmora, izvijestio je u ponedjeljak u Harareu list The Herald

"Izvori bliski političarima izvijestili su kako postoje veliki izgledi da se vlada osnuje do kraja veljače", piše službeni režimski list.

Novine su već i pisale o tomu kako se Robert Mugabe priprema osnovati vladu nacionalnog jedinstva nakon što je smijenio s dužnosti dvanaest ministara, članova vlastite stranke. U tisku se pojavila i informacija prema kojoj bi Mugabe trebao otputovati na jednomjesečni odmor u inozemstvo.

"Više je riječ o privremenom povlačenju u osamu, nego o odmoru", rekao je za The Herald njegov glasnogovornik George Charamba. "Predsjednik je sada vrlo zabrinut... i mora razmisliti o novim strukturama vlade nacionalnog jedinstva".

Bivši južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki, posrednik u krizi u Zimbabveu, 15. rujna dobio je potpisani sporazum o podjeli vlasti između Mugabea i njegova političkog protivnika Morgana Tsvngiraija.

Sporazum je još uvijek mrtvo slovo na papiru, uslijed razmirica o podjeli ključnih političkih pozicija, posebno kad je riječ o dužnosti ministra unutarnjih poslova.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još