BEZ KOMPASA U LEDENO DOBA

'Janša poziva na nasilnu smjenu vlasti'

16.12.2009 u 11:38

Bionic
Reading

Izjava slovenskog opozicijskog prvaka Janeza Janše da se državi koja dodjeljuje odlikovanje dužnosniku bivše Udbe može 'ponoviti povijest' doživjela je oštru osudu više stranačkih prvaka jer su je neki shvatili kao 'provokaciju', a drugi kao 'zazivanje ulice' i poziv na nasilnu smjenu sadašnje vlade, prenose u srijedu slovenski mediji

LJUBLJANA - Nekadašnji premijer i čelnik najjače oporbene stranke u svom je istupu na tribini u Ljubljani u ponedjeljak oštro kritizirao odluku predsjednika Danila Tuerka da dodijeli državno odlikovanje nekadašnjem šefu službe državne sigurnosti Slovenije u doba komunizma Tomažu Ertlu, ne prihvaćajući Tuerkova objašnjenja kako je Ertl to odlikovanje zaslužio zbog onemogućavanja srpskog "mitinga istine" prije 20 godina u Ljubljani.

Janša je na tribini ustvrdio kako je spomenuti predsjednikov potez štetio Sloveniji na međunarodnom planu i da predstavlja "simbolično omalovažavanje" ljudskih prava na kojima je građena današnja Europa. Bivši je premijer tom prilikom rekao da je nedavno na kongresu Europske pučke stranke bio u neugodnoj poziciji da odgovara na pitanja europskih čelnika je li se Slovenija "prošvercala" u Europsku uniju kad u njoj postoji toliko "nostalgije" prema komunizmu, što se simbolički ogleda u dodjeli odlikovanja Ertlu i imenovanju jedne ulice u Ljubljani po bivšem jugoslavenskom čelniku Titu.

"Odlikovanjem Ertlu prestupilo se Rubikon i dovelo u pitanje temeljne vrijednosti slovenske demokracije. Došlo je vrijeme za promjene. Čini se da će trebati ponoviti lekcije od prije dvadeset godina i ponovo u većem broju izaći na ulice i trgove", rekao je Janša.

Njegovu je izjavu najprije osudio ministar pravosuđa Aleš Zalar koji je na svom blogu ocijenio da je Janša "izgubio kompas" upitavši ne poziva li Janša građane "da izađu na ulice" i pomognu mu da opet dođe na vlast i hoće li za to biti potrebno "oružje".

Ministrica unutarnjih poslova i predsjednica koalicijske Liberalno-demokratske stranke (LDS) Katarina Kresal izjavila je za Slovensku televiziju da je šokirana i da bi demokracija kako ju shvaća Janša Sloveniju vratila u "ledeno doba".

Izjavu oporbenog prvaka ironično je komentirao i predsjednik parlamenta Pavel Gantar rekavši da se Janšina očekivanja o smjeni vlasti zasnivaju na marksističkoj teoriji po kojoj nakon socijalne i političke krize slijedi revolucija, odnosno nasilno preuzimanje vlasti.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da stranke u vladajućoj koaliciji smatraju kako su Janšine izjave o masovnim prosvjedima koji bi se mogle dogoditi u proljeće neodgovorne i emocionalne jer se njima želi izazvati nezadovoljstvo običnih ljudi i tako destabilizirati stanje u državi. "Dnevnik" navodi da je Janša u tom pogledu izoliran i među strankama oporbe.

Premijer Pahor nije komentirao Janšine izjave, ali je to učinio glavni tajnik njegovih Socijalnih demokrata (SD) Uroš Jauševec rekavši da "onaj tko sije vjetar, žet će oluju" te da se provokativne izjave oporbenog prvaka mogu shvatiti i kao izraz političke nervoze njegove stranke koja želi odvratiti pozornost javnosti s pravi društvenih pitanja, prenose slovenski mediji.

Komercijalna televizijska postaja POP-TV prenijela je na svom portalu izjavu predsjednika države Danila Tuerka koji ne vjeruje da su na proljeće moguće masovne demonstracije do kojih je dolazilo 1988. godine, kada se Janši i još trojici tadašnjim disidenata sudilo pred vojnim sudom u Ljubljani, na što je sadašnji oporbeni prvak aludirao.