33 SMRTNA SLUČAJA

Srbija zatvara škole zbog svinjske gripe

15.12.2009 u 14:13

Bionic
Reading

Prvo polugodište u srbijanskim školama bit će prekinuto 18. prosinca zbog epidemije tzv. svinjske gripe. Nastava će biti nastavljena 11. siječnja i trajat će do 22. siječnja kako bi profesori mogli zaključiti ocjene učenicima

Ministar prosvjete Žarko Obradović rekao je da je takva odluka donesena jer je zdravlje djece u prvom planu te kako čitav obrazovni proces ne bi bio doveden u pitanje, prenosi B92.

U Srbiji je tijekom proteklog tjedna od nove gripe oboljelo 75.000 ljudi, jedan posto stanovništva. Epidemiolozi kažu da će se zatvaranjem škola usporiti zaraza dok ne počne cijepljenje. Prema informacijama srbijanskog Blica, 120.000 doza cjepiva protiv gripe danas stiže u Srbiju.

Do jučer je potvrđeno 457 oboljelih od gripe izazvane novim tipom virusa A (H1N1), a registrirana su 33 smrtna slučaja, priopćio je Institut za javno zdravstvo Srbije. Neslužbeno se međutim govori o mnogo većem broju zaraženih. Samo u jednom tjednu zabilježeno je devet smrtnih slučajeva od komplikacija, a 21 osoba je na respiratoru.

Najviše novozaraženih je među djecom u dobi od pet do 14 godina. Ministar zdravstva Tomica Milosavljević ponovno je najavio da će cijepljenje protiv pandemijske gripe početi 17. prosinca te da je cjepivo besplatno za sve građane. Prema anketama, građani se većinom ne žele cijepiti jer smatraju da cjepivo nije dovoljno ispitano.