OTOPLJENA PRIJETNJA

Gigantski ledenjak u raspadu pred Australijom

14.12.2009 u 12:59

Bionic
Reading

Veliki ledenjak, zamijećen 9. prosinca, koji pluta prema australskoj obali i bio je razlogom izdavanja upozorenja kapetanima brodova koji plove tim vodama, postupno se raspada, s obzirom na to da se kreće prema sjeveru, izvijestio je u ponedjeljak australski glaciolog Neal Young

SYDNEY - Ledenjak je evidentiran kao B17B, ukupne je površine 140 km2, a zamijećen je 9. prosinca oko 1.700 km jugozapadno od Australije. Od tada mu se površina smanjila, pa sada iznosi oko 115 km".

"Zamijetili smo da se od ledenjaka odlamaju manji komadi, površine oko 7 km duljine koji plutaju na površini oceana od oko tisuću kilometara", rekao je Young, dodajući kako će se ledenjak bez sumnje raskomadati sam od sebe, no nemoguće je točno predvidjeti kada.

Kretanje divovske sante leda, koja se odvojila od Antarktike prije desetak godina i potom počela plutati prema sjeverozapadu, prati se iz satelita.

"Do potpunog komadanja ledenjaka moglo bi doći za dva ili više tjedana, no nama je iznimno važno da se njegova površina smanjuje. Veći dio, uronjen je u, za ledenjak, relativno topao ocean - oko 6 do 8 stupnjeva Celzija", objasnio je glaciolog, upozorivši kako bi ovaj fenomen ubuduće mogao postati češći, s obzirom na porast temperature mora.