Svijet 10 MILIJARDI USD POMOĆI

Abu Dhabi izvlači Dubai World

Vlada Dubaija u ponedjeljak je priopćila da će iskoristiti 10 milijardi dolara vrijedan financijski instrument koji joj je na raspolaganje stavio susjedni emirat Abu Dhabi kako bi podmirila hitne financijske obveze, uključujući dospjelu 4,1 milijarde dolara vrijednu sukuk obveznicu Dubai Worlda

DUBAI - "Vlada Abu Dhabija pristala je uliti 10 milijardi dolara u Dubaijev Fond za financijsku potporu koji će služiti za pokrivanje niza nadolazećih obveza tvrtke Dubai World", stoji u priopćenju predsjednika uprave toga fonda šeika Ahmada Bin Saeda Al Maktoruma.

"Kao prvu akciju novog fonda, vlada Dubaija autorizirala je izdvajanje 4,1 milijardu dolara za pokrivanje danas prispjele obveze po sukuk obveznici", stoji nadalje u tom priopćenju.

Radi se o velikom dugu tvrtke Nakheel, građevinskog ogranka posrnule holding kompanije Dubai World, čija islamska obveznica dospijeva na naplatu u ponedjeljak.

Dubai World je 25. studenoga priopćio da neće biti u stanju ispuniti svoje obveze te je zatražio šestomjesečni moratorij na vraćanje dugova. U međuvremenu je pokrenuo postupak restrukturiranja nekih 26 milijardi dolara dugova.

Potporni je fond uspostavljen ove godine za pomoć posrnulim kompanijama u državnom vlasništvu, koje je pogodio kolaps tržišta nekretnina i globalna gospodarska kriza. Financira ga središnja banka emirata i Abu Dhabija, Dubaijevog naftom bogatog susjeda.

U priopćenju se nadalje ističe da je i središnja banka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) spremna pružiti podršku lokalnim bankama.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još