Svijet SVE ZA KLIMATSKI SPORAZUM

Kina odbija financiranje razvijenih zemalja?

Kina, najveći zagađivač planeta, možda neće pristati na financiranje razvijenih zemalja u borbi protiv globalnog zatopljenja, kazao je visoki dužnosnik kojeg u ponedjeljak citira Financial Times, što bi moglo predstavljati gestu otvaranja

PEKING - "Financijska sredstva za napore zemalja u razvoju (u borbi protiv klimatskih promjena) pravna su obaveza", izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova He Yafei u intervjuu ostvarenom u Kopenhagenu.

"To ne znači da će Kina sudjelovati... vjerojatno neće. Ne očekujemo da novac curi iz SAD-a, Velike Britanije i ostalih zemalja prema Kini", dodao je on.

Kina, prvi zagađivač na svijetu, zahtijeva od industrijskih zemalja da snose povijesnu odgovornost i daju primjer u području smanjenja stakleničkih plinova, istodobno pružajući financijsku pomoć zemljama u razvoju.

Zemlje EU-a odlučile su u petak isplatiti 2,4 milijarde eura godišnje tijekom tri godine kako bi pomogle najosjetljivijim zemljama oko globalnog zatopljenja, ali su tu ponudu ocijenile "neznatnom" zemlje u razvoju okupljene u G77.

No, najnovije izjave He Yafeija izgledaju kao otvaranje.

"Kina neće biti prepreka sporazumu", kazao je on, a prenio Financial Times.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još