UZ AFGANISTANSKU GRANICU

Pakistanska vojska ubila 22 talibana

13.12.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Pakistanska vojska ubila je najmanje 22 pobunjenika u području Kuram uz granicu s Afganistanom, objavila je u nedjelju televizijska postaja Geo News dodajući kako je vlada najavila moguće otvaranje nove bojišnice protiv militantnih skupina na sjeverozapadu zemlje

Snage pakistanske vojske su uz potporu topništva i borbenih zrakoplova napale pobunjenike u Kuramu i uništila 10 njihovih skloništa, prenijela je televizija pozivajući se na sigurnosne izvore.

U subotu navečer ubijeno je 15 talibana, a u nedjelju ujutro još sedam. Borbe koje se vode od subote žestoke su zbog jakog talibanskog otpora, a prema podacima obavještajne službe, u borbama su poginula i petorica vojnika.

Pakistanska vojska pokrenula je sredinom listopada veliku ofenzivu u Južnom Vaziristanu uz granicu s Afganistanom, a prema vladinim podacima u toj je operaciji ubijeno više od 600 talibana. Ofenziva u Južnom Vaziristanu, pokrajini koja graniči s Afganistanom, bila je najveća akcija pakistanske vojske proteklih godina u kojoj je sudjelovalo 30.000 vojnika.

Pakistanske sigurnosne službe drže da je veliki broj talibanskih pobunjenika pobjeglo zbog vojne ofenzive iz Južnog Vaziristana na područje Orakzai i Kuram u Sjevernom Vaziristanu, na sjeverozapadu Pakistana.

Područje Orakzai smatra se uporištem Hakimule Mehsuda, koji je vođa pakistanskih talibana, kao i važnom utvrdom pripadnika Al Kaide.