ABHAZIJA

Proruski predsjednik Bagapš osvaja drugi mandat

13.12.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Sergej Bagapš, predsjednik separatističke gruzijske republike Abhazije osvojio je drugi mandat na izborima održanim u subotu, pokazali su prvi nepotpuni službeni rezultati objavljeni u nedjelju u Suhumiju.

Prema nepotpunim rezultatima koje je objavilo središnje izborno povjerenstvo, Bagapš dobiva 59,4 % glasova, dok njegov glavni oporbeni suparnik Raul Kadžimba dobiva oko 15,4 % glasova.

Na izborima, prvim nakon rusko-gruzijskog rata u kolovozu 2008. vođenim oko nadzora nad tim teritorijem kojeg Moskva priznaje, približno je 131.000 osoba bilo pozvano da bira između pet kandidata u utrci, među kojima je Rusija podržavala sadašnjeg predsjednika Bagapša.

Gruzija je izbore proglasila farsom i provokacijom te priopćila da ih neće priznati. Ruski promatrači izbora u nedjelju su ocijenili kako su izbori provedeni na pošten i transparentan način, dok se oporba žalila na mnogobrojne nepravilnosti i najavila tužbu protiv rezultata izbora u tom malom području na obali Crnog mora koje broji ukupno 216.000 stanovnika.

Glavni protukandidati vladajućeg Bagapša bili su bivši pomoćnik predsjednika Raul Kadžimba i dva poslovna čovjeka Zaus Ardžinba i Beslan Butba. Oporba oštro kritizira sporazume zaključene s Moskvom prošle godine, poput onog kojim se Rusiji prepušta nadzor nad abhazijskom željeznicom na 10 godina. Pitanje ruske dominacije u Abhaziji bilo je središnje pitanje izbora, nakon kampanje u kojoj su veliki panoi proruskog kandidata Bagapša u društvu ruskog predsjednika i premijera Dimitrija Medvedeva i Vladimira Putina bili postavljeni posvuda u zemlji. Neovisnost Abhazije priznale su samo Rusija, Venezuela i Nikaragva.