Svijet PROBLEM PREBACUJU NA DRUGE

SAD traži da Bugari prime zatvorenike iz Guantanama

Sjedinjene Države su od članice NATO-a Bugarske, zatražile da prime zatočenike iz zatvoreničkog logora u Guantanamu, izjavio je u subotu bugarski ministar unutarnjih poslova Cvetan Cvetanov.

Transfer zatvorenika dio je pokušaja američkog predsjednika Baracka Obame da definitivno zatvori zloglasni zatvor zbog kojega su žestoko kritizirali njegova prethodnika Georgea Busha, koji ga je otvorio.

Cvetanov, koji obavlja i dužnost zamjenika premijera u novoj rumunjskoj vladi izabranoj u srpnju, kaže kako Sofija pregovara s Washingtonom o mogućem transferu. 'Još nismo donijeli nikakvu odluku. Možemo pridonijeti vrlo skromno', kazao je.

O zahtjevu Washingtona raspravljat će se na sastanku parlamentarnih odbora za vanjsku politiku, obranu i nacionalnu sigurnost. Internetski novinski portal Mediapool.bg je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio informaciju prema kojoj SAD želi poslati trojicu bivših zatvorenika u bivšu balkansku komunističku zemlju koja se NATO-u pridružila 2004.

Početkom mjeseca, francusko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da su dvojica zatočenika iz Guantanama poslana u Francusku i u Mađarsku.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još