DOGOVOR

Rusija i SAD zajedno kreću u borbu protiv pirata

28.11.2008 u 14:17

Bionic
Reading

Rusija i Sjedinjene Države ubuduće će surađivati u borbi protiv pirata pred obalom istočne Afrike, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Limi, nakon sastanka ruskog i američkog predsjednika u odlasku, Dimitrija Medvedeva i Georga Busha,

Tijekom sastanka održanog na marginama summita APEC-a u peruanskoj prijestolnici, Bush i Medvedev su, kako agencija prenosi Lavrova, dogovorili zajedničku inicijativu za borbu protiv sve češćih i drskijih napada na brodove pred obalom Somalije. Pritom se akcije neće ograničavati samo na more nego će uslijediti i na kopnu, dodao je Lavrov.

Buduća suradnja Rusije i Sjedinjenih Država u borbi protiv pirata neće se odnositi samo na operativno postupanje nego i na pravne osnove sveobuhvatne kampanje, rekao je Lavrov istaknuvši kako su dvojica predsjednika svjesni važnosti rusko-američkih odnosa za rješenje globalnih problema.

O problemu pirata pred Rogom Afrike Lavrov je, kako je rekao, već dan prije razgovarao sa svojom američkom kolegicom Condoleezom Rice. Pritom su su usuglasili da je potrebno pojačano postupati protiv pirata unutar okvira koji je odredilo Vijeće sigurnosti UN-a.

'Trebali bismo pokušati protiv tog zla se ne boriti samo na pučini nego i na somalskoj obali, gdje bismo zajedno s legalnom vladom te zemlje trebali pokušati ponovo uspostaviti red', kazao je Lavrov.