PREKRŠENO OBEĆANJE

Talibani prijete Seulu zbog vojnika u Afganistanu

10.12.2009 u 10:12

Bionic
Reading

Talibani su u četvrtak optužili Južnu Koreju da je prekršila obećanje da više neće slati vojnike u Afganistan i upozorili su je da će snositi posljedice toga čina, više od dvije godine nakon otmice devetnaestero Južnokorejaca

KABUL - Južnokorejska vlada odlučila je da će u srpnju 2010. poslati u Afganistan 350 vojnika uz potporu helikoptera i 140 građevinskih stručnjaka koji će sudjelovati u obnovi zemlje, objavilo je u utorak ministarstvo obrane.

"Obećali su da će povući snage iz Afganistana i da više neće slati vojnike u zemlju", istaknuli su talibani u priopćenju. "Južnokorejska vlada krši dogovor" s talibanima, rekli su.

"Islamski emirat u Afganistanu obavještava Južnu Koreju da će, ako ipak pošalje snage i pogazi obećanje, snositi posljedice svoga čina", upozoravaju talibani.

Južna Koreja je 2007. bila ne meti kritika zbog toga što je s talibanima pregovarala o oslobađanju 19 talaca.

Talibani su u srpnju 2007. oteli 23 južnokorejska evangelika koji su automobilom putovali kroz pokrajinu Gazni, cestom između Kabula i Kandahara, jednom od najpogibeljnijih u zemlji.

Dvije žene iz te skupine su oslobođene, a talibani su poslije ubili dvojicu talaca. Talibani su tražili da Južna Koreja povuče svoje vojnike iz zemlje.

Taoci su nakon šestotjednog zatočenja pušteni na slobodu.