'ZONE NACIONALNOG PRIORITETA'

Netanyahu ulaže milijune u židovska naselja

10.12.2009 u 09:46

Bionic
Reading

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua planira uložiti još 28 milijuna dolara u židovska naselja na Zapadnoj obali, gdje živi 110.000 Židova, izjavio je u četvrtak glasnogovornik

Većina tih naselja je izvan kompleksa naselja koja Izrael želi pripojiti u okviru eventualnog sporazuma s Palestincima. Ona su na popisu naselja smještenih u takozvanim zonama nacionalnog prioriteta, koji je izradio premijerov ured.

Taj će se popis u nedjelju podnijeti na odobrenje vladi, dodao je Mark Regev, premijerov glasnogovornik, ističući da je popis sastavljen u suradnji s ministarstvom obrane ovisno o "zahtjevima sigurnosti."

"Izbor koji smo načinili nipošto nije skopčan s nedavnom odlukom da se gradnja naselja u Judeji-Samariji (biblijski naziv za Zapadnu obalu) obustavi na deset mjeseci", ustvrdio je glasnogovornik.

Novac koji se treba izdvojiti polazi od procjene od oko 270 dolara po stanovniku u izabranim naseljima. Namijenjen je poboljšanju školskog sustava, infrastrukture i prijevoza te pomoći za stanovanje.