SAD I EU PORUČUJE

'Bosno, snađi se sama!'

10.12.2009 u 09:19

Bionic
Reading

Odgovornost za političke i ustavne reforme u Bosni i Hercegovini isključivo je na političarima iz te zemlje, a međunarodna zajednica u tom procesu može samo pomoći, a nikako intervenirati, izjavio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u intervjuu koji je u četvrtak objavio sarajevski Dnevni avaz

Bildt je naznačio kako se instrumenti poput Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) više neće koristiti da bi se nametala politička rješenja te da ona moraju biti isključivo rezultat dogovora unutar zemlje.

'Ne možemo učiniti više i ne bismo trebali, jer BiH je demokracija, suverena država', kazao je Carl Bildt dodajući kako su reforme dogovorene unutar same BiH jedini način da ta zemlja krene prema Europskoj uniji (EU).

'EU je unija suverenih država, a ne polufunkcionalnih poluprotektorata. BiH mora sama iz te faze preći u suverenu demokraciju i učiniti korake prema EU', kazao je šef diplomacije Švedske koja trenutačno predsjedava Unijom.

Komentirajući činjenicu kako je većina stranačkih čelnika iz BiH zapravo odbacila paket ustavnih promjena koji su najprije ponudili SAD i EU u listopadu, a zatim u revidiranom obliku i u studenom, Bildt je kazao kako je u tom slučaju na političarima u BiH da smisle nešto novo, jer oni i snose odgovornost za stanje u zemlji.

Dnevni avaz navodi kako su predstavnici SAD i EU koji su bili uključeni u pregovore o tzv. Butmirskom paketu ustavnih promjena u BiH o stanju u toj zemlji ponovo razgovarali u srijedu u Bruxellesu na marginama konferencije o gospodarskom stanju na zapadnom Balkanu.

U nazočnosti zamjenika pomoćnika američke državne tajnice Stewarta Jonesa navodno je dogovoreno kako više neće biti odlazaka u BiH i lobiranja među tamošnjim političarima 'sve dok ne bude nekog značajnijeg pomaka prema dogovoru'.

'Stranke se moraju dogovoriti. Zna se što je potrebno da bi to prošlo u Parlamentu BiH', izjavio je Jones dodajući kako vjeruje da je dogovor i dalje moguć iako je 2010. izborna godina u BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić sazvao je za 14. prosinca novi sastanak čelnika sedam političkih stranaka s ciljem nastavka pregovora o ustavnim promjenama.

Dolazak na sastanak koji bi se trebao održati u Sarajevu potvrdila je Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, no opoziv je odbio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.