ČVRSTA POTPORA

Slovenija podupire Srbiju na putu za EU

09.12.2009 u 15:13

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u u Beogradu, nakon razgovora sa srbijanskim šefom diplomacije Vukom Jeremićem, kako je jedan od najvažnijih interesa njegove zemlje priključenje Srbije i ostalih država zapadnog Balkana Europskoj uniji

Žbogar je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji ocijenio da su bilateralni odnosi dviju zemalja u 2009. godini napredovali i prešli na višu razinu, te izrazio uvjerenost da će tako biti i u budućnosti, čestitajući vladi i građanima Srbije na ukidanju viza za zemlje EU i deblokiranju Prijelaznog sporazuma s Unijom.

Slovenski šef diplomacije istaknuo je kako je u Beograd stigao iz Bruxellesa, odakle su za Srbiju stigle dobre vijesti o odmrzavanju sporazuma, što će joj, kako je rekao, omogućiti poduzimanje novih koraka u smjeru europskih integracija.

Jeremić je zahvalio slovenskom kolegi na potpori Srbiji na njezinu europskom putu, navevši da odluka o datumu kada bi Srbija mogla podnijeti zahtjev za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Uniji još nije donesena te da su u tijeku konzultacije s europskim partnerima i u sklopu srbijanskog državnog vrha.

Podsjetivši na viznu liberalizaciju, najpovoljnije dosadašnje izvješće Europske komisije i deblokiranje prijelaznog trgovinskog sporazuma, Jeremić je ocijenio kako je ove godine Srbija najviše napredovala ka članstvu u EU u odnosu na ranije razdoblje.