NIKAKO NA ZELENU GRANU

EU: Odgođene odluke o Makedoniji i Islandu

08.12.2009 u 14:14

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije (EU) odgodili su u utorak odluku o početku pregovora s Makedonijom za prvu polovicu sljedeće godine, a odluka o Islandu očekuje se na sastanku na vrhu EU-a u ožujku

BRUXELLES - Europska komisija u svojem je izvješću o napretku Vijeću EU-a istaknula da je Makedonija ispunila mjerila za početak pristupnih pregovora na koje čeka od prosinca 2005., kada je dobila status kandidata. No, ta preporuka nije dobila jednoglasnu potporu zemalja članica EU-a koja je potrebna da bi Makedonija mogla otvoriti pregovore.

Zemlje članice su se podijelile o pitanju Makedonije jer se Grčka protivi otvaranju pregovora s tom zemljom zbog prijepora o imenu. Švedsko je predsjedništvo predložilo nacrt zaključaka po kojima bi se to vijeće vratilo otvaranju pregovora s Makedonijom "u ožujku 2010. radi određivanja datuma za početak pregovora".

No, tome se usprotivila Grčka, koju su poduprle još neke zemlje koje nisu željele spominjati bilo kakav datum. Po diplomatskim izvorima, ministri koji su raspravu o tome počeli u ponedjeljak popodne i završili u utorak prijepodne podijelili su se oko dva pristupa. Po prvom pristupu, otvaranje pregovora s Makedonijom u interesu je EU-a jer je u pitanju stabilnost zapadnog Balkana, a drugi pristup polazi od toga da zemlje članice trebaju međusobno biti solidarne i poduprijeti Grčku.

Na kraju je prihvaćen "potpuno razvodnjen" zaključak da "Vijeće prima na znanje preporuku Komisije za otvaranje pregovora s Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom i da će se na to pitanje vratiti tijekom sljedećeg predsjedništva".

Kad je riječ o Islandu, očekivala se odluka da će ta zemlja dobiti status kandidata i datum za početak pregovora već na sljedećom sastanku na vrhu u četvrtak i petak u Bruxellesu. No, Europska komisija još nije stigla sastaviti mišljenje o islandskom zahtjevu, a bez tog dokumenta ne može se dobiti status kandidata.

Po diplomatskim izvorima, mišljenje Europske komisije trebalo bi biti spremno do sastanka na vrhu EU-a u ožujku sljedeće godine, kada bi se trebala donijeti odluka o statusu kandidata i datumu početka pregovora.