Svijet ŠERIJATSKO PRAVO

Preljubnica osuđena na smrt u Španjolskoj

Devet je osoba uhićeno u pokrajini Tarragoni pod optužbom da su ženu magrepskog porijekla osudile na smrt zbog navodnog preljuba, piše u utorak španjolski list o prvome slučaju koji ukazuje da neka zajednica u Španjolskoj djeluje po načelima islamskog šerijatskog prava

TARRAGONA - Slučaj istražuje sud u Tarragoni, gradu i pokrajini na jugu Katalonije, piše list i dodaje da je uhićeno devet osoba magrepskog porijekla, pripadnika sekte salafista, a optužene su za protuzakonito lišavanje slobode i pokušaj ubojstva te nezakonito udruživanje, piše El Pais.

Slučaj otkriva da neke islamske zajednice funkcioniraju prema plemenskim običajima iz svojih domovina, piše list u online izdanju.

Policija je otkrila kako je samozvani islamski sud presudio da je žena bila nevjerna svome suprugu i stoga je osudio na smrt, ali je žrtva, koja je čekala izvršenje presude u izoliranoj kući, uspjela pobjeći i prijaviti sve policiji.

Pretragom gradova Reus y Valls u pokrajini Tarragoni, policija je razotkrila 'vrlo opasnu kriminalnu skupinu', citira list policiju i dodaje da se istraga nastavlja, jer se možda radi o terorističkoj organizaciji.

Uhićene osobe uživaju autoritet u muslimanskoj zajednici kojoj pripada i žrtva te je zajednica prihvatila smrtnu presudu koju je izrekao sud sastavljen do osoba koje uživaju autoritet.

Salafizam je krajnje ortodoksna struja islama, piše El Pais i dodaje kako se znalo da pripadnici takve sekte žive u pokrajini Tarragona, ali ovo je prvi pokazatelj da zajednica djeluje prema šerijatskom pravu.

Šerijatsko pravo se nadahnjuje Kuranom, a primjenjuje se u Saudijskoj Arabiji i dijelovima Nigerije. Prema tom pravu preljub je moguće kazniti kamenovanjem na smrt.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još